ciasteczka

Orkiszowo – migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru)

19 listopada 2016
Zawsze staram się dbać o każdy szczegół, przygotowując nowe wypieki, bo sprawia mi to wiele radości i satysfakcji z tworzenia 🙂 Przygotowywanie takich maleńkich ciasteczek jest nieco pracochłonne, ale jednocześnie można się wtedy zrelaksować.  U mnie w domu takie wypieki należą do najbardziej lubianych i są też nieodłącznym elementem świąt, ale teraz postanowiłam je upiec trochę wcześniej (co oczywiście nie oznacza, że na święta ich nie będzie :)). Małe ciasteczka od serca, z domowymi konfiturami, czyli z dbałością o każdy ich element 🙂
Orkiszowo – migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru)

170 g mąki orkiszowej razowej
85 g mielonych migdałów
80 g ksylitolu
1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku
50 g masła
50 g oleju kokosowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 żółtka
2 łyżki mleka 
domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą, konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka – jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane “pełne” ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka i odczekać kilka godzin, aż zmiękną.

Zapraszam Was do skorzystania z rabatu na produkty #Ambition 🙂
Wpis zgłaszam do akcji Ambition z dbałością
Ambition z dbałością

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *