Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru

Lekko orzechowe i zdrowe ciasto? Sprawdźcie przepis na bezglutenowe ciasto bananowe bez dodatku cukru 🙂

I mamy grudzień! 😉 Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów… A ja z „okazji” pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem cynamonu. To moje trzecie podejście w ostatnim czasie do ciasta bananowego i w końcu udane (z poprzednich zadowolona nie byłam :P). Wychodzi mniej wilgotne, ładnie wyrasta i jest lżejsze, bardziej puszyste i bardzo smaczne.

W przepisie wykorzystuje się mąki bezglutenowe i nie dodaję cukru. Jeśli wolicie słodsze, możecie zwiększyć ilość miodu lub syropu, albo wzbogacić ciasto polewą. Ja swoje posypałam jedynie zmielonym na puder ksylitolem.

Sprawdź też inne przepisy bezglutenowe

Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru

Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru

Składniki na ciasto

2 jajka

3/4 szklanki mąki jaglanej

3/4 szklanki mąki gryczanej

2 dojrzałe banany

2 łyżki ksylitolu

3 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki syropu daktylowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki karobu

orzechy włoskie – garść

Jak przygotować ciasto bananowe

Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropami i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia wylać ciasto.

Piec około 60 minut w 180 stopniach.

inspiracja

Ciasto bananowe bez glutenu z orzechami i karobem bez cukru

Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami i karobem bez cukru

Jak zrobić bezglutenowe ciasto bananowe

Ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu

Udostępnij

9 komentarzy

  1. Też miałam podejścia do ciasta bananowego, ale zazwyczaj wychodził mi zakalec, który bardziej przypominał ptase mleczko 😛 Odnotowuję przepis do wypróbowania, tylko pewnie pozmieniam mąki (albo użyję tylko gryczanej, albo pomieszam z pszenną graham) i dam kakao 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *