bezglutenowe | ciasta

Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru

1 grudnia 2016
I mamy grudzień! 😉 Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów… A ja z “okazji” pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem cynamonu. To moje trzecie podejście w ostatnim czasie do ciasta bananowego i w końcu udane (z poprzednich zadowolona nie byłam :P). Wychodzi mniej wilgotne, ładnie wyrasta i jest lżejsze, bardziej puszyste i bardzo smaczne. W przepisie wykorzystuje się mąki bezglutenowe i nie dodaje cukru. Jeśli wolicie słodsze, możecie zwiększyć ilość miodu lub syropu, albo wzbogacić ciasto polewą. Ja swoje posypałam jedynie zmielonym na puder ksylitolem.

Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru
3/4 szklanki mąki jaglanej
3/4 szklanki mąki gryczanej 
2 jajka 
2 dojrzałe banany 
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki syropu daktylowego 
3 łyżki oleju kokosowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki karobu
orzechy włoskie – garść 
Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropami i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia wylać ciasto. 
Piec około 60 minut w 180 stopniach.

Komentarze

  1. Też miałam podejścia do ciasta bananowego, ale zazwyczaj wychodził mi zakalec, który bardziej przypominał ptase mleczko 😛 Odnotowuję przepis do wypróbowania, tylko pewnie pozmieniam mąki (albo użyję tylko gryczanej, albo pomieszam z pszenną graham) i dam kakao 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *