Grudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czasem, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą 😉 Będzie idealne na świąteczny stół, a dodatkowo jest lekkie, puszyste, bezglutenowe i nie zawiera zbyt wiele tłuszczu. W roli naturalnego słodzidła podkręcającego smak tego ciasta wystąpiły tutaj dojrzałe banany. Czasami warto trochę zaszaleć i odmienić świąteczny zestaw wypieków, stawiając na mniej kaloryczne ciasto, które na pewno spodoba się gościom i będzie miłą, smaczną odmianą od ciężkich i przesłodzonych ciast. Przecież wersja fit jest zawsze na plus 😉
Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru)
3/4 szklanki mąki jaglanej
3/4 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
2 dojrzałe banany
skórka otarta z jednej cytryny
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki miodu
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego
1/4 szklanki suszonej morwy białej
Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia wylać ciasto.
Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Świetny pomysł! 🙂
Uwielbiam cytrusowe ciasta, wiec przepis na pewno wyprobuje 🙂
Pięknie wgląda i pewnie świetnie smakuje 😉
Szczególnie fajny dodatek suszonej morwy 🙂
Super ciacho! Ja zamiast cytryn dałam limonki skórkę z dwóch i sok z jednej i 1 łyżeczkę skrobi