Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru)

Grudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czasem, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą 😉 Będzie idealne na świąteczny stół, a dodatkowo jest lekkie, puszyste, bezglutenowe i nie zawiera zbyt wiele tłuszczu. W roli naturalnego słodzidła podkręcającego smak tego ciasta wystąpiły tutaj dojrzałe banany. Czasami warto trochę zaszaleć i odmienić świąteczny zestaw wypieków, stawiając na mniej kaloryczne ciasto, które na pewno spodoba się gościom i będzie miłą, smaczną odmianą od ciężkich i przesłodzonych ciast. Przecież wersja fit jest zawsze na plus 😉

Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru)

3/4 szklanki mąki jaglanej

3/4 szklanki mąki gryczanej

2 jajka

2 dojrzałe banany

skórka otarta z jednej cytryny

skórka otarta z jednej pomarańczy

2 łyżki miodu

3 łyżki ksylitolu

3 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego

1/4 szklanki suszonej morwy białej

Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia wylać ciasto.

Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.

Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru)Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru)

Udostępnij

5 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *