bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Biszkopt jaglany dwukolorowy (z karobem, bez cukru i glutenu)

18 grudnia 2016
Najczęściej piekę biszkopty orkiszowe z mąki pełnoziarnistej, ale tym razem chciałam wypróbować coś innego i upiekłam wersję jaglaną w nowej foremce (chcąc sprawdzić, jak wyjdzie ;)). 2/3 ciasta są jasne, a do części dodałam karob i przyprawę korzenną, więc kotek wyszedł łaciaty 😉 Ciasto najlepiej wyszłoby w tortownicy, u mnie powstał w formie kotka i 5 muffinek.
Biszkopt jaglany dwukolorowy
3 jaja
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki karobu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitol, nadal ubijając. Do masy białkowej dodać żółtka nadal ubijając.
Mąki przesiać przez sitko i partiami dodawać do masy mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 2/3 ciasta przelać do foremki, do reszty wmieszać karob i przyprawę korzenną, wylać do foremki.
Ciasto piec w temperaturze 160 stopniach do suchego patyczka (około 30-35 minut).
Ciepłe ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 30 cm na blat kuchenny razem z tortownicą.
Ciasto odstawić do ostudzenia.
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *