Dzisiaj przepis na chleb żytni razowy, który piekę zdecydowanie najczęściej, czyli czysto żytni z dodatkiem ziaren.
Ten chleb wychodzi zawsze – potrzebuje jedynie aktywnego zakwasu i ciepłego miejsca do wyrastania, ale w sezonie zimowym nie ma z tym problemu – są kaloryfery 😉
Chleb żytni razowy – prosty przepis na zakwasie

Składniki na chleb żytni razowy
375 g aktywnego żytniego zakwasu
450 g mąki żytniej razowej
300 g ciepłej wody
2/3 łyżki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki pestek dyni
3-4 łyżki nasion słonecznika
Jak zrobić chleb żytni razowy
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.

Wygląda apetycznie! 🙂
Nie ma nic lepszego niz domowe pieczywo 😉
Uwielbiam chleb zytni razowy <3 Mi taki domowy nigdy nie wyszedl 🙁
Musisz próbować! 🙂 To nie jest takie trudne, chociaż też mi się kiedyś takie wydawało 😉