Chleb żytni razowy – prosty przepis

Dzisiaj przepis na chleb żytni razowy, który piekę zdecydowanie najczęściej, czyli czysto żytni z dodatkiem ziaren.

Ten chleb wychodzi zawsze – potrzebuje jedynie aktywnego zakwasu i ciepłego miejsca do wyrastania, ale w sezonie zimowym nie ma z tym problemu – są kaloryfery 😉

Chleb żytni razowy – prosty przepis na zakwasie

Chleb żytni razowy - prosty przepis ze słonecznikiem

Składniki na chleb żytni razowy

375 g aktywnego żytniego zakwasu
450 g mąki żytniej razowej
300 g ciepłej wody
2/3 łyżki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki pestek dyni
3-4 łyżki nasion słonecznika

Jak zrobić chleb żytni razowy

Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.
Jak zrobić chleb żytni razowy na zakwasie

Udostępnij

4 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *