wegańskie | wegetariańskie

Chleb żytni razowy

20 grudnia 2016
Dzisiaj przepis na chleb, który piekę zdecydowanie najczęściej, czyli czysto żytni z dodatkiem ziaren. Wychodzi zawsze – potrzebuje jedynie aktywnego zakwasu i ciepłego miejsca do wyrastania, ale w sezonie zimowym nie ma z tym problemu – są kaloryfery 😉
Chleb żytni razowy
375 g aktywnego żytniego zakwasu
450 g mąki żytniej razowej
300 g ciepłej wody
2/3 łyżki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki pestek dyni
3-4 łyżki nasion słonecznika
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *