bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Ciasto batatowo – kokosowe

9 grudnia 2016
Już dawno chciałam upiec jakieś ciasto z batatów, bo bardzo je lubię jako dodatek do obiadu, a z wcześniejszych doświadczeń wiem, że wykorzystanie warzyw do ciast jest świetnym pomysłem 🙂
Z pomocą przyszedł mikołajkowy prezent w postaci książki “Zdrowe gotowanie by Ann”, w którym znalazłam fajny przepis i miałam akurat wszystkie składniki. Ciasto wyszło bardzo delikatne, słodkie i fajnie pasowało do kawy. Nie zawiera cukru i glutenu. Można też spróbować zrobić je w wersji wegańskiej. Jedyny minus jest taki, że szybko znika 😉

Ciasto batatowo – kokosowe



250 g-300g batatów
2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki)
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu daktylowego
2 łyżki ksylitolu
4 łyżki mąki kokosowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
1/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania
Ziemniaki zetrzeć na tarce, włożyć do miski i dodać mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników (można też ubić jajka z ksylitolem i syropem, dodać olej, bataty, sok cytrynowy i składniki suche). Wszystko wymieszać. Przełożyć do foremki i piec ok. 30 min w 180 stopniach. W połowie pieczenia posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Inspiracja: Anna Lewandowska “Zdrowe gotowanie by Ann” 

Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Prezentuje się zachęcająco, środek wyszedł udany 🙂 Kokosowe smaki to jedne z moich ulubionych, więc chętnie skusiłabym się na kawałeczek 🙂 Super pomysł na wykorzystanie batatów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *