Ciasto kokosowe z batatów

Ciasto kokosowe z batatów – aromatyczne, mimo że wygląda niepozornie. Smakuje inaczej niż tradycyjne ciasta, ale warto spróbować tej wersji 🙂

Już dawno chciałam upiec jakieś ciasto z batatów, bo bardzo je lubię jako dodatek do obiadu, a z wcześniejszych doświadczeń wiem, że wykorzystanie warzyw do ciast jest świetnym pomysłem 🙂

Z pomocą przyszedł mikołajkowy prezent w postaci książki „Zdrowe gotowanie by Ann”, w którym znalazłam fajny przepis i miałam akurat wszystkie składniki. Ciasto wyszło bardzo delikatne, słodkie i fajnie pasowało do kawy. Nie zawiera cukru i glutenu. Można też spróbować zrobić je w wersji wegańskiej. Jedyny minus jest taki, że szybko znika 😉

Ciasto kokosowe z batatów

Ciasto kokosowe z batatów

Składniki na ciasto

250 g – 300 g batatów

2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki)

3 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki syropu daktylowego

2 łyżki ksylitolu

4 łyżki mąki kokosowej

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

1/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych

1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania

Jak zrobić ciasto z batatów

Ziemniaki zetrzeć na tarce, włożyć do miski i dodać mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników (można też ubić jajka z ksylitolem i syropem, dodać olej, bataty, sok cytrynowy i składniki suche). Wszystko wymieszać. Przełożyć do foremki i piec ok. 30 min w 180 stopniach. W połowie pieczenia posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Inspiracja: Anna Lewandowska „Zdrowe gotowanie by Ann”

Ciasto kokosowe z batatów z książki Ani Lewandowskiej

Zdrowe ciasto z batatów z kokosem

Udostępnij

9 komentarzy

  1. Prezentuje się zachęcająco, środek wyszedł udany 🙂 Kokosowe smaki to jedne z moich ulubionych, więc chętnie skusiłabym się na kawałeczek 🙂 Super pomysł na wykorzystanie batatów 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *