Ciasto z lekką masą? Delikatny biszkopt z karobem i masą serową bez cukru 🙂 To bardzo proste ciasto, które wygląda jak torcik, a jest bardzo lekkie i kremowe.
Dzisiaj mała odskocznia od piernikowych smaków i aromatów, czyli to, co powstało z ostatniego biszkoptu – delikatne ciasto z lekką warstwą sernikową. Fajne połączenie smaków, pasujące do rozgrzewającej kawy lub herbaty. Dodatkowo bardzo prosto i szybko można taki torcik przygotować 🙂
Sprawdź też inne pomysły na ciasta biszkoptowe
Delikatny biszkopt z karobem i masą serową bez cukru
Biszkopt: z tego przepisu
Składniki na krem
550 g kremowego serka twarogowego
2-3 łyżki ksylitolu
0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
1/4 szklanki mleka skondensowanego
4 listki żelatyny
3 łyżki mleka
Jak przygotować ciasto
Serek z ksylitolem umieścić w misie miksera i ucierać przez kilka minut. Dodać stewię i mleko skondensowane, ucierać kolejne kilka minut, aby serek nabrał puszystości. Wcześniej namoczone listki żelatyny rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym.
Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie połowę – resztę można posmarować np. domową konfiturą ;)), odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
wygląda przepysznie! <3
Świetny pomysł! 🙂
Mmm, wygląda pysznie! 🙂
I warstwa biszkoptowa i serowa na pewno mega pyszna 😀
Ciasto wygląda obłędnie, jestem głodna 🙂
Pychotkaaaa! Wygląda mega apetycznie, podkradam kawałeczek 🙂
PS: Bardzo ciekawie tu u Ciebie, mam nadzieję, że będę zaglądać systematycznie 😉
Piękny 🙂
Na pewno było przepyszne 🙂