ciasta | wegetariańskie

Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru

5 grudnia 2016
Dzisiaj mała odskocznia od piernikowych smaków i aromatów, czyli to, co powstało z ostatniego biszkoptu – delikatne ciasto z lekką warstwą sernikową. Fajne połączenie smaków, pasujące do rozgrzewającej kawy lub herbaty. Dodatkowo bardzo prosto i szybko można taki torcik przygotować 🙂 
Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru
Biszkopt: z tego przepisu
Krem:
550 g kremowego serka twarogowego
2-3 łyżki ksylitolu
0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
1/4 szklanki mleka skondensowanego
4 listki żelatyny 
3 łyżki mleka
Serek z ksylitolem umieścić w misie miksera i ucierać przez kilka minut. Dodać stewię i mleko skondensowane, ucierać kolejne kilka minut, aby serek nabrał puszystości. Wcześniej namoczone listki żelatyny rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym. 
Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie połowę – resztę można posmarować np. domową konfiturą ;)), odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *