Niektóre nazwy – tak jak kokosowe ciasto z burakami – na początku mogą nieco odstraszać 😉 Ale nie ma się czego bać!
Do ciasta z buraków już długo się zabierałam i w końcu się udało. Co prawda zmieniłam przepis, bo nie powstało brownie (jak w oryginale), ale równie dobre ciasto z karobem. Trochę się obawiałam efektów po wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura tego ciasta jest idealna – delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości 😉
Zobacz też przepis na fasolowe brownie z karobem
Kokosowe ciasto z burakami i karobem
Składniki na kokosowe ciasto z burakami
4 małe ugotowane buraki
3 jaja
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli morskiej
2 łyżeczki karobu
4 łyżki ksylitolu
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów włoskich
ksylitol w pudrze do posypania
Jak przygotować ciasto
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Buraki umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę. Jajka przełożyć do misy i ubić na puszystą pianę z dodatkiem ksylitolu i soli. Dodać buraki, zmiksować.
Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami, karobem, przyprawą korzenną, a następnie dodać do masy z burakami.
Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch, a następnie piec przez 35-40 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię dodatek buraka w wypiekach, w sumie to ostatnio dużo buraków jem, takie zmiany w życiu 😀
Jakoś nie mogę się przełamać do ciasta z burakiem 😀
Podpędziłaś trochę na blogu i bardzo się cieszę – cały czas ciekawe przepisy 🙂
ale musi smakować pysznie:)
Nie jadłam nigdy ciasta z burakami, ale mam w planach wypróbować 🙂 Twój przepis będzie mi bardzo pomocny!
Świetny pomysł! 🙂
Ja właśnie też nie czuję świąteczne atmosfery i staram się sobie puszczać świąteczną muzykę, żeby choć troszkę poczuć 😀
Ale ciasto bajeranckie, jeszcze nie próbowałam buraków w takiej wersji. A fanką buraków jestem przeogromną, więc czuję, że by mi posmakowała :>
Bardzo fajne ciacho. Wcale nie musi być wyrosniete aby było dobre 😉
ciekawa propozycja!
Super ciasto, zrobiłam bez przekonania, tylko dlatego, że z morza przepisów akurat na to miałam komplet składników 😉 No, oprócz ksylitolu, ale dałam za to pół banana. Wyszło pyszne! Wilgotne, niewysokie, ale puszyste. Synek się zajada, a i starym posmakowało 😉
Bardzo się cieszę, że się udało i smakowało 🙂 Miło mi czytać takie komentarze! 🙂
Mam małe pytanie może takie ogólne, pół szklanki to ile , szklanki maja 200 ml ale tez 250 ml , jak jest u Ciebie?
250 ml 🙂