obiady | wegetariańskie

Leniwe orkiszowe z mąką kokosową

2 grudnia 2016
Dzisiaj będzie mniej świątecznie, ale za to prosto i bardzo smacznie 😉 Fajny pomysł na bezmięsny obiad, czyli idealny na piątek, ale pewnie sprawdzi się też jakoś śniadanie. Leniwe z twarogiem i dodatkiem mąki kokosowej. Próbowałam kiedyś wersji czysto kokosowej, ale okazała się zbyt delikatna i ciasto szybko się rozgotowało. Teraz dodaję zawsze mąkę orkiszową i wychodzą smaczne. Mocno twarogowe, czyli takie, jakie lubię najbardziej 🙂
Leniwe orkiszowe z mąką kokosową

500 g sera twarogowego
2 jajka
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki mąki orkiszowej
Twaróg przecisnąć przez praskę, wbić jajka i wymieszać. Dodać mąki i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka.
Gotować w osolonej wodzie około 5 minut lub odrobinę więcej, aby ciasto nie było ani surowe, ani rozgotowane. Podawać z owocami lub jogurtem.

Komentarze

  1. Dawno nie jadłam takich leniwych kluseczek – przygotowywałam je z mąki pelnoziarnistej ale z tej kokosowej z pewnością smakowały wspaniale 🙂 wyszły Ci piękne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *