Dzisiaj będzie mniej świątecznie, ale za to prosto i bardzo smacznie – pierogi leniwe orkiszowe z mąką kokosową 😉
Fajny pomysł na bezmięsny obiad, czyli idealny na piątek, ale pewnie sprawdzi się też jakoś śniadanie. Pierogi leniwe orkiszowe z twarogiem i dodatkiem mąki kokosowej to na pewno fajna odmiana tego popularnego dania. Próbowałam kiedyś wersji czysto kokosowej, ale okazała się zbyt delikatna i ciasto szybko się rozgotowało. Teraz dodaję zawsze mąkę orkiszową, aby skleić ciasto i wtedy pierogi wychodzą smaczne i się nie rozgotowują. Leniwe z tego przepisu są mocno twarogowe, czyli takie, jakie lubię najbardziej 🙂
Sprawdź też przepis na klasyczne pierogi
Pierogi leniwe orkiszowe z mąką kokosową

Składniki na leniwe
500 g sera twarogowego
2 jajka
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki mąki orkiszowej
Twaróg przecisnąć przez praskę, wbić jajka i wymieszać. Dodać mąki i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka.
Gotować w osolonej wodzie około 5 minut lub odrobinę więcej, aby ciasto nie było ani surowe, ani rozgotowane. Podawać z owocami lub jogurtem.


Smacznie!
Pychaa! Kocham takie kluseczki. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Cudowne 🙂 z chęcią bym spróbowała jak smakują 🙂
Wyobrażam sobie ten cudowny smak :))
Smakowite leniwce 😉
I teraz mam ochotę na kluchy! 🙂
aż mi się ich zachciało, teraz i natychmiast:)
Dawno nie jadłam takich leniwych kluseczek – przygotowywałam je z mąki pelnoziarnistej ale z tej kokosowej z pewnością smakowały wspaniale 🙂 wyszły Ci piękne 😉
Uwielbiam leniwe, zwłaszcza podsmażane na odrobinie masła 🙂 Tylko nigdy nie dodawałam do nich mąki kokosowej. Ciekawy pomysł!
Ja kluski leniwe wolę jednak chyba na wytrawnie. Niestety w przedszkolu skrzywili mi trochę psychikę na słodkie obiady 🙁
Lubię bardzo wszelkie kluseczki, Twoje wyglądają przepysznie 🙂
Ale by takie pojadła 🙂 Wyglądają uroczo i bardzo apetycznie 🙂 Super skład, muszę je kiedyś zrobić 🙂
Niedawno robiłyśmy kopytka, więc teraz muszą być właśnie leniwe 😛 Pychotka 😀
Niestety u mnie sie troche rozwalily. Ale to pewnie dlatego, że moj twaróg był z biedronki a te są zwykle zbyt mokre i ciasto raczej sie nie formowalo a mocno kleilo. Mąka kokosowa uwazam ze nic nie daje w smaku i 4 lyski orkiszowej zdecydowanie lepiej
Dziękuję za komentarz! 🙂