Pieczenie biszkoptów pełnoziarnistych mam już chyba dość dobrze opanowane i nie ma opcji, że „nie wyjdzie”, albo „nie da się”.
Wcale nie trzeba używać białej mąki pszennej, żeby móc zrobić smaczne ciasto lub zdrowy tort. Chciałam uzyskać tym razem wyższy, puszysty biszkopt pełnoziarnisty, więc zamiast samej mąki razowej dodałam też trochę białej orkiszowej, przez co ciasto zyskało na lekkości. Możecie podzielić biszkopt na dwie lub trzy części i przełożyć jakimś pysznym (i bezcukrowym ;)) kremem, albo posmarować domową konfiturą 🙂
Szukasz inspiracji na biszkopt? Zobacz przepisy na torty 🙂
Tort orkiszowy razowy z kremem bez cukru i masła
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym
Orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem
Składniki na tortownicę 24-26 cm
5 jajek
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka karobu
1 czubata łyżeczka karobu
1/2 szklanki ksylitolu
Jak zrobić orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z karobem przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt pełnoziarnisty przełożyć ulubionym kremem, dżemem lub konfiturą.
Super jako baza do pysznych tortów czy innych ciast z kremem 🙂 Wygląda bardzo obiecująco 🙂
i do widzę maliny domowe zamknięte w słoiku:)
Ładny 😉
Jaki puchaty 🙂
Smacznie 🙂
Na podwieczorek i śniadanie jak znalazł 🙂
Wystarczy trochę wprawy i już żaden biszkopt nie stanowi problemu 😀 Dla nas bezglutenowe to już bułka z masłem 😀
Nie widzę na liście składników karobu, ale jestem pewna, że fajnie wpłynął na smak :))
Dziękuję, że zauważyłaś 🙂 Już poprawione 😉
Wspaniały biszkopt! Może być bazą wielu wspaniałych ciast! 🙂
Biszkopt wygląda na puchaty 🙂 To taki przepis baza, każdy powinien mieć w swoim kajeciku przepis na taki biszkopt 🙂