ciasteczka | wegetariańskie

Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym

13 grudnia 2016
Zabawę ze świątecznymi pierniczkami najwyższy czas zacząć 😉 U mnie na pierwszy ogień poszły zupełnie nowe, bo przepis wypatrzyłam zupełnie przypadkiem. Już jakiś czas temu na próbę kupiłam cukier kokosowy i sobie o nim zapomniałam. Do tych pierniczków wykorzystujemy podgrzaną masę z cukru, syropu klonowego, masła i oleju kokosowego, a upieczone ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto było wypróbować 🙂 Polecam jedynie pamiętać o zachowaniu odstępów między pierniczkami przed pieczeniem, bo rosną i u mnie część trochę się posklejała. Ciasto jest świetne w obróbce, więc nikt nie powinien się denerwować przy wycinaniu kształtów 😉
Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym
60 g cukru kokosowego
30 g syropu klonowego
25 g masła
25 g oleju kokosowego
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 jajko
W rondelku podgrzać cukier, masło i syrop. Gotować ok. 2 minut, ostudzić.
Do misy miksera włożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawy korzenne, jajko. Dodać płynne składniki z rondelka, połączyć na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać foremkami kształty pierniczków. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut. 
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *