Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru

Pewnie powinnam się zabierać już za pieczenie normalnych pierników, ale cóż, próbuję innych kombinacji 😉 Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Jeśli chcecie upiec coś na szybko w grudniowym klimacie to polecam 🙂 Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, ale jeśli będziecie je przechowywać w pojemniku to będą równie dobre.
Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru
100g płatków owsianych pełnoziarnistych
100g wiórków kokosowych
50 ml rozpuszczonego masła i oleju kokosowego (pół na pół)
1 małe jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
70g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 łyżka miodu
Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem.
Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać ciasteczka na formie wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 180 stopniach.

11 komentarzy

  1. I ja muszę w tym roku za pierniczki się zabrać! Te są kuszące 🙂

  2. Ale sliczne i fajnie ze troche inne niz tradycyjne Bardzo mi sie podoba ten pomysł!

  3. Świetny pomysł! 🙂

  4. ooo jakie ciekawe ciasteczka:)

  5. Te ciasteczka i ten klimacik… Święta 😀

  6. Fajny pomysł na świąteczne zdrowe łakocie 🙂 Mam nadzieję, że uda mi się upichcić w tym roku pierniczki!

  7. pyszności 🙂
    Ostatnio sypię przyprawe piernikową gdzie sie da – do owsianek, koktajli, placuszków, kawy … 🙂

  8. Fajne wykorzystanie takiego budyniu do ciastek 😀

Leave a Reply