ciasteczka | wegetariańskie

Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru

4 grudnia 2016
Pewnie powinnam się zabierać już za pieczenie normalnych pierników, ale cóż, próbuję innych kombinacji 😉 Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Jeśli chcecie upiec coś na szybko w grudniowym klimacie to polecam 🙂 Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, ale jeśli będziecie je przechowywać w pojemniku to będą równie dobre.
Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru
100g płatków owsianych pełnoziarnistych
100g wiórków kokosowych
50 ml rozpuszczonego masła i oleju kokosowego (pół na pół)
1 małe jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
70g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 łyżka miodu
Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem.
Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać ciasteczka na formie wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *