Piernikowe masło orzechowe bez cukru

Przyprawa korzenna do orzeszków? Pewnie! Piernikowe masło orzechowe to chyba jedno z moich ulubionych 🙂

Do tej pory próbowałam dwóch wersji masła orzechowego – klasycznej i z dodatkiem karobu. Teraz uznałam, że skoro grudzień i czas przedświąteczny to musi być i odpowiedni orzechowy krem 😉 Posłodziłam go stewią, dodałam jedynie odrobinę soli i doprawiłam korzenną przyprawą do piernika (ważne, by miała w sobie same przyprawy, bo niestety w sklepach przeważają takie z dodatkiem mąki i cukru).

Sprawdź też przepisy z masłem orzechowym 🙂

Piernikowe masło orzechowe bez cukru

Piernikowe masło orzechowe bez cukru - prosty przepis

Składniki na piernikowe masło orzechowe

200 g orzeszków ziemnych

szczypta soli

1/3 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki karobu

Jak zrobić domowe masło orzechowe

Orzeszki ziemne umieścić w blenderze i zmielić do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać sól, ekstrakt, karob i przyprawę korzenną, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.Domowe masło orzechowe piernikowe

Korzenne masło orzechowe z przyprawą do piernika

Udostępnij

15 komentarzy

  1. Z pewnościa wykorzystam przepis, bo zwykłe masło orzechowe robię sama od dawna. Ostatnio moją uwagę zwrócił także przepis na masło pierniczkowe z pierniczków 🙂 oj, chyba za bardzo sobie dogadzam 😀

  2. Boskie! Kilka dni temu zaserwowano mi domowe masło orzechowe do śniadania w hotelu. Z całego zestawu śniadaniowego była to jedyna rzecz, które mogłam spróbować. Zakochałam się w tym smaku i właśnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu 😉 Dzięki, na pewno skorzystam.

  3. Musze w koncu sama zrobic maslo orzechowe. Twoje w porownaniu z tym z Primaviki musi byc kosmiczne – nie tylko w smaku, ale pod wzgledem skladu 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *