Piernikowe masło orzechowe bez cukru

Do tej pory próbowałam dwóch wersji masła orzechowego – klasycznej i z dodatkiem karobu. Teraz uznałam, że skoro grudzień i czas przedświąteczny to musi być i odpowiedni orzechowy krem 😉 Posłodziłam go stewią, dodałam jedynie odrobinę soli i doprawiłam korzenną przyprawą do piernika (ważne, by miała w sobie same przyprawy, bo niestety w sklepach przeważają takie z dodatkiem mąki i cukru).
Piernikowe masło orzechowe bez cukru
200 g orzeszków ziemnych
szczypta soli
1/3 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki karobu
Orzeszki ziemne umieścić w blenderze i zmielić do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać sól, ekstrakt, karob i przyprawę korzenną, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

15 komentarzy

  1. Musi być pyszne 😀 Fajny przepis 😉

  2. Z pewnościa wykorzystam przepis, bo zwykłe masło orzechowe robię sama od dawna. Ostatnio moją uwagę zwrócił także przepis na masło pierniczkowe z pierniczków 🙂 oj, chyba za bardzo sobie dogadzam 😀

  3. Ale swietny pomysl Dziekuje za taka mega inspiracje!

  4. Fantastyczne! Musi obłędnie pachnąć 🙂

  5. Pomysł idealny 🙂

  6. Piernikowe masło ma teraz Primavika ale ono nie umywa sie do Twojego – domowe jest THE BEST 🙂

  7. Świetny pomysł! 🙂

  8. muszę natychmiast takie mieć!

  9. Piernikowe masło orzechowe to świetny przysmak na zimę. Twoje wygląda genialnie 🙂

  10. Boskie! Kilka dni temu zaserwowano mi domowe masło orzechowe do śniadania w hotelu. Z całego zestawu śniadaniowego była to jedyna rzecz, które mogłam spróbować. Zakochałam się w tym smaku i właśnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu 😉 Dzięki, na pewno skorzystam.

  11. Uwielbiam 🙂 z chęcią porwałabym słoiczek i wyjadła wszystko łyżeczką 🙂

  12. Świetne! Prosty skład i zapewne niesamowity smak 🙂

  13. W ten weekend robiłyśmy podobne ale bez karobu 😀 Pychotka 😀

  14. Musze w koncu sama zrobic maslo orzechowe. Twoje w porownaniu z tym z Primaviki musi byc kosmiczne – nie tylko w smaku, ale pod wzgledem skladu 🙂

  15. O masz! czemu nie wpadlam na robienie masła samemu???

Leave a Reply