wegańskie | wegetariańskie

Piernikowe masło orzechowe bez cukru

10 grudnia 2016
Do tej pory próbowałam dwóch wersji masła orzechowego – klasycznej i z dodatkiem karobu. Teraz uznałam, że skoro grudzień i czas przedświąteczny to musi być i odpowiedni orzechowy krem 😉 Posłodziłam go stewią, dodałam jedynie odrobinę soli i doprawiłam korzenną przyprawą do piernika (ważne, by miała w sobie same przyprawy, bo niestety w sklepach przeważają takie z dodatkiem mąki i cukru).
Piernikowe masło orzechowe bez cukru
200 g orzeszków ziemnych
szczypta soli
1/3 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki karobu
Orzeszki ziemne umieścić w blenderze i zmielić do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać sól, ekstrakt, karob i przyprawę korzenną, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Z pewnościa wykorzystam przepis, bo zwykłe masło orzechowe robię sama od dawna. Ostatnio moją uwagę zwrócił także przepis na masło pierniczkowe z pierniczków 🙂 oj, chyba za bardzo sobie dogadzam 😀

  2. Boskie! Kilka dni temu zaserwowano mi domowe masło orzechowe do śniadania w hotelu. Z całego zestawu śniadaniowego była to jedyna rzecz, które mogłam spróbować. Zakochałam się w tym smaku i właśnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu 😉 Dzięki, na pewno skorzystam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *