Piernikowa płatki śniadaniowe

Korzenne smaki na śniadanie? Piernikowe płatki śniadaniowe to jeden z moich ulubionych pomysłów na jesień i zimę.

W grudniu „owsianka” z piernikową nutą jest obowiązkowa, więc publikuję też swój pomysł na śniadanie 😉 Trochę trudno nazwać to śniadanie owsianką, bo używam mieszanki różnych płatków. Dodałam do niej płatki owsiane, jaglane, quinoa i dodatkowo otręby owsiane. Z przyprawą korzenną i karobem (lub kakao) są naprawdę przepyszne i aromatyczne 🙂

Zobacz też inne pomysły na śniadania

Piernikowa miseczka śniadaniowa

Składniki na korzenne płatki śniadaniowe

1 łyżka płatków owsianych

1 łyżka płatków jaglanych

1 łyżka płatków quinoa

1 łyżka otrąb owsianych

1,5 łyżeczki nasion chia

1/3 łyżeczki karobu

1/4 łyżeczki przyprawy korzennej

200 ml mleka

dodatkowo: piernikowe masło orzechowe, banan lub inny owoc

Jak przygotować płatki

Wszystkie płatki umieścić w miseczce razem z nasionami chia, karobem, i przyprawą korzenną. Wymieszać. Mleko zagotować, zalać płatki, wymieszać i przykryć. Po 5 minutach ponownie pomieszać i odstawić na kilka minut. Dodać masło orzechowe i banana.

Owsianka korzenna z płatków owsianych, jaglanych i quinoa

Piernikowa owsianka z bananem i ciasteczkiem korzennym na zimę

Udostępnij

5 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *