Korzenne smaki na śniadanie? Piernikowe płatki śniadaniowe to jeden z moich ulubionych pomysłów na jesień i zimę.
W grudniu „owsianka” z piernikową nutą jest obowiązkowa, więc publikuję też swój pomysł na śniadanie 😉 Trochę trudno nazwać to śniadanie owsianką, bo używam mieszanki różnych płatków. Dodałam do niej płatki owsiane, jaglane, quinoa i dodatkowo otręby owsiane. Z przyprawą korzenną i karobem (lub kakao) są naprawdę przepyszne i aromatyczne 🙂
Zobacz też inne pomysły na śniadania
Piernikowa miseczka śniadaniowa
Składniki na korzenne płatki śniadaniowe
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka płatków jaglanych
1 łyżka płatków quinoa
1 łyżka otrąb owsianych
1,5 łyżeczki nasion chia
1/3 łyżeczki karobu
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
200 ml mleka
dodatkowo: piernikowe masło orzechowe, banan lub inny owoc
Jak przygotować płatki
Wszystkie płatki umieścić w miseczce razem z nasionami chia, karobem, i przyprawą korzenną. Wymieszać. Mleko zagotować, zalać płatki, wymieszać i przykryć. Po 5 minutach ponownie pomieszać i odstawić na kilka minut. Dodać masło orzechowe i banana.
Świetny pomysł! 🙂
Pierniczek dla mnie 😀
U mnie gościła pieczona owsianka piernikowa, ale z powidłami śliwkowymi domowej roboty 🙂
Idealna na święta!
Pyszna mieszanka płatków 🙂