bezglutenowe | obiady | wytrawnie

Pstrąg łososiowy z dodatkami na parze

8 grudnia 2016
Ryby są jednym z moich ulubionych dań obiadowych i najbardziej smakują mi przyrządzone w prosty sposób, bez zbędnych panierek i przypraw. Zazwyczaj rolę główną odgrywa parowar, w którym lądują wszystkie składniki, przez co nie musimy się przejmować mieszaniem i pilnowaniem, żeby się nie przypaliło 😉 Warzywa zachowują więcej składników odżywczych i naprawdę mają pełniejszy smak. 
Pstrąg łososiowy z dodatkami na parze
300-400 g pstrąga łososiowego
2 nieduże bataty
2 średniej wielkości ziemniaki
garść mrożonych marchewek baby
sól, pieprz, suszony koperek, ostra mieszanka przypraw
Ziemniaki pokroić na kawałki, oprószyć koperkiem i wstawić do parowaru na 40 minut. Po 20 minutach dołożyć pokrojone bataty (posypać mieszanką ostrych przypraw) i marchewki. 15 minut przed końcem parowania dołożyć rybę. Podawać doprawione solą i pieprzem z dodatkiem oleju tłoczonego na zimno (np. kokosowego).

Komentarze

  1. Do takiego obiadu to ja bym zasiadła z przyjemnością 🙂 Uwielbiam łososia, a Twój wygląda idealnie 😉 Sama przygotowuję rybę podobne, choć często zdarza mi się też piec ją w piekarniku 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *