ciasteczka | wegetariańskie

Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem (bez cukru)

19 grudnia 2016
Święta coraz bliżej, więc przedstawiam kolejną propozycję ciasteczek z przyprawami korzennymi. Tym razem cynamon i kardamon. Wykorzystałam niedawno upolowane stemple do ciastek i powstały dwie blachy ciasteczek 🙂 Tym razem orkiszowe razowe, słodzone ksylitolem i erytrolem.
Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem
50 g masła, w temperaturze pokojowej
50 g oleju kokosowego
70 g erytrolu
40 g ksylitolu
250 g mąki orkiszowej razowej 
1 duże jajko
1/2 łyżeczki kardamonu 
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mleka
W misie miksera utrzeć masło z ksylitolem i erytrolem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka).
Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę do ciasteczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w mące, by nie przyklejały się do ciasta).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce. 
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *