ciasta | wegetariańskie

Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru)

28 grudnia 2016

Święta już za nami, ale na blogu pojawi się jeszcze kilka wpisów ze świątecznymi wypiekami, bo trochę się tego nazbierało 😉 W tym roku pewnie już nie będziecie mieli okazji upiec, ale może w przyszłości wypróbujecie moją piernikową wariację. Pomysł na to ciasto powstał dość spontanicznie, głównie ze względu na białka, które zostały mi po upieczeniu ciasteczek. Ten piernik jest lekki, ale jednocześnie ciasto nie jest suche dzięki użyciu powideł. Moim zdaniem połączenie idealne, a do tego nie zawiera tony cukru czy miodu 😉 Na marginesie dodam, że ostatnio natknęłam się na przepis piernikowy, w którym znalazłam szklankę cukru, dwie szklanki miodu i dla odmiany… kilka łyżek karmelu. Była też tona masła, ale… No cóż 😉 Zapraszam więc na profanację piernika w wydaniu Fitkota! 😀

Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru)

6 białek

150 g ksylitolu

1 łyżeczka ekstraktu ze stewii

200 g mąki orkiszowej razowej

50 g mąki kokosowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy do piernika

70 g oleju rzepakowego/oliwy

2 łyżki mielonych orzechów włoskich

1 łyżka skórki pomarańczowej

2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych

1 łyżka karobu

100 ml mleka

do przełożenia: domowe powidła śliwkowe (ja użyłam tych)

Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i karobem, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (u mnie w formie gwiazdki). Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu wyjąć z formy, przekroić ciasto i przełożyć powidłami. Ja dodatkowo nasączyłam blaty rozcieńczonym z wodą domowym ekstraktem z pomarańczy.

Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru)Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru)Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru)Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru)

Komentarze

  1. Dlaczego nie będziemy mieli okazji upiec? 🙂 Przecież pierniki i pierniczki można upiec w każdej chwili, nie tylko na Święta (chociaż wielu osobom to właśnie w Świeta mogą smakować najlepiej). Pierniki leżakują w sklepach miesiącami – zamiast kupować takie, lepiej samemu je upiec….. będzie zdrowiej, smaczniej i weselej (z pieczenia można czerpać przyjemność) 😉 Twoja propozycja jest warta uwagi i upieczenia 😉

  2. Moja kolezanka kiedys wrzucila przepis na tort, w ktorym uzyla 3 kostki masla, tone cukru i mascarpone 😀 A, no i czekolade oczywiscie.
    Piernik najlepiej smakuje mi w swieta, wiec juz raczej go nie upieke, ale bardzo ciekawa (i zdrowa!) profanacja :p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *