wegetariańskie

Zimowa Inka z chia i karobem

17 grudnia 2016
Lubię eksperymentować i łączyć różne smaki w jedną całość. Przyznaję (chociaż chyba widać to po moich wpisach ;)), że jestem wielką fanką orkiszu i lubię zastępować pszenną mąkę wersją orkiszową. Tak samo było z kawą zbożową – kiedy tylko dowiedziałam się o istnieniu Inki z orkiszem, bardzo się ucieszyłam i od tej pory gości na stałe w moim domu. Tym razem prezentuję trochę inną wersję klasycznego napoju. Bardzo energetyczny kubek pełen nasionek chia, urozmaicony karobem i pyszną warstwą ulubionej kawy zbożowej z korzenną nutą 🙂
Zimowa Inka z chia i karobem
2 torebki kawy zbożowej Inka z orkiszem
1/2 szklanki mleka
2 łyżki nasion chia
250 ml wody
0,5 łyżeczki karobu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
opcjonalnie: stewia do posłodzenia
Mleko zagotować. Nasiona chia zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 15 minut. Inkę umieścić w kubku, dodać przyprawy korzenne i zalać gorącą wodą. Po stężeniu nasion chia podzielić je na dwie porcje, do jednej dodać karob i dokładnie wymieszać. W osobnym kubku ułożyć warstwami białe nasiona chia z mlekiem i te z dodatkiem karobu. Na wierzch delikatnie wylać zaparzoną Inkę z dodatkiem ekstraktu waniliowego. 
Przepis dodaję do akcji Inka łączy przyjemne z naturalnym

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *