Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (bez cukru)

Przepis na te pierniczki to już ostatni z serii korzennych, które upiekłam na te święta. Pojawią się jeszcze jedne ciasteczka, ale już nieco inne i mam nadzieję, że będą małym zaskoczeniem 😉 Ale wracając do dzisiejszego wpisu, pierniczki wyszły aromatyczne, niezbyt twarde i bardzo smaczne. Dla osób, które unikają glutenu będą ciekawą propozycją świąteczną i nie tylko 🙂

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (bez cukru)


1/2 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki ksylitolu
5- 6 łyżek masła klarowanego
2 jajka
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej 
szczypta soli morskiej
1/4 łyżeczki sody
Masło utrzeć z jajkami. Osobno wymieszać suche składniki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Połączyć wszystko i wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na kilka minut do lodówki. Potem cienko rozwałkować i wyciąć pierniczki. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 180 stopniach, uważając, by się nie przypaliły.
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

16 komentarzy

  1. Skąd masz takie urocze foremki? 🙂

  2. Jakie słodkie liski ojej 🙂 piękne <3

  3. Ale fajne te pierniczki 🙂

  4. Z chęcią bym spałaszowała 🙂

  5. Świetny pomysł! 🙂

  6. Zrobię na pewno, tylko zamienię masło na olej kokosowy. 🙂
    http://jaglusia.wordpress.com/

  7. Jeeejku, ale słodkie foremki masz! 🙂

  8. Jak z mąką gryczaną to już jesteśmy kupione 😀

  9. Zakochałam się w tej formie!

  10. […] jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czasem, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z […]

Leave a Reply