bezglutenowe | ciasteczka | wegetariańskie

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (bez cukru)

4 stycznia 2017
Przepis na te pierniczki to już ostatni z serii korzennych, które upiekłam na te święta. Pojawią się jeszcze jedne ciasteczka, ale już nieco inne i mam nadzieję, że będą małym zaskoczeniem 😉 Ale wracając do dzisiejszego wpisu, pierniczki wyszły aromatyczne, niezbyt twarde i bardzo smaczne. Dla osób, które unikają glutenu będą ciekawą propozycją świąteczną i nie tylko 🙂

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (bez cukru)


1/2 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki ksylitolu
5- 6 łyżek masła klarowanego
2 jajka
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej 
szczypta soli morskiej
1/4 łyżeczki sody
Masło utrzeć z jajkami. Osobno wymieszać suche składniki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Połączyć wszystko i wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na kilka minut do lodówki. Potem cienko rozwałkować i wyciąć pierniczki. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w 180 stopniach, uważając, by się nie przypaliły.
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *