Chleb żytni z amarantusem na zakwasie

Chleb żytni z amarantusem jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona i pestki.

Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus.
Tradycyjnie razowy, a mąka z amarantusa nadaje więcej lekkości 🙂

Chleb żytni z amarantusem na zakwasie

Chleb żytni z amarantusem na zakwasie
 

Składniki na chleb żytni z amarantusem na zakwasie

360 g aktywnego żytniego zakwasu
300 g mąki żytniej razowej
150 g nasion amarantusa
250 g ciepłej wody
2/3 łyżki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
 
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. Nasiona amarantusa zmielić przy pomocy blendera (można użyć też gotowej mąki z amarantusa). W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Chleb przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.
 
Domowy chleb żytni z amarantusem na zakwasie
Chleb żytni z amarantusem na zakwasie żytnim

Udostępnij

8 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *