Chleb żytni na zakwasie z amarantusem

Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona i pestki. Tradycyjnie razowy, a mąka z amarantusa nadaje więcej lekkości 🙂
Chleb żytni na zakwasie z amarantusem 
360 g aktywnego żytniego zakwasu
300 g mąki żytniej razowej
150 g nasion amarantusa
250 g ciepłej wody
2/3 łyżki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. Nasiona amarantusa zmielić przy pomocy blendera (można użyć też gotowej mąki z amarantusa). W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

8 komentarzy

  1. Świetny pomysł! 🙂

  2. Chleb wygląda tak domowo i prawdziwie 🙂 2 kromki przydałyby się na moją kolację 😀

  3. Amarantus jeszcze przede mną jeśli chodzi o spróbowanie, ale taki domowy chlebek chętnie bym zjadła 🙂

  4. Cudowny chlebuś, do schrupania 🙂

  5. jaki wspaniały:)

  6. Domowy chleb jest najsmaczniejszy – żaden jemu nie dorówna…. takiego wypieku nie znajdzie w żadnej piekarni 🙂

  7. Piekę jutro chlebek na zakwasie, ale takiego z amarantusem to jeszcze nie robiłam 🙂 cudny!

  8. Również mam swój ulubiony przepis na czysto razowy chleb na zakwasie:)… ale twój z amarantusem kusi:)

Leave a Reply