Dzisiaj kolejny przepis z książki Zdrowe gotowanie by Ann – kokociasto. Ciasto z mąki kokosowej jest bardzo szybkie w przygotowaniu i wyszło pyszne. Nie jest ciężkie mimo dość sporej ilości mąki kokosowej (jest specyficzna i chłonie płyn). Wystarczy zjeść niewielki kawałek, bo jest sycące, ale taki właśnie jest urok kokosowych wypieków 😉 Do kawy i herbaty w sam raz. Ja kroiłam jeszcze lekko ciepłe i bardzo mi w takiej wersji smakowało. Dodałam zamiast rodzynków suszoną morwę czarną na wierzch. Koniecznie spróbujcie, bo ciasto z mąki kokosowej to przepyszna i zdrowa słodycz 🙂
Sprawdźcie też inne przepisy z wykorzystaniem mąki kokosowej 🙂
Ciasto z mąki kokosowej, czyli kokociasto z morwą czarną (bez cukru)
mała keksówka
5 czubatych łyżek mąki kokosowej
2 jajka
50 ml mleka kokosowego
50 ml wody
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
suszona morwa czarna lub rodzynki
Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić wierzch, dodać morwę lub rodzynki. Ciasto z mąki kokosowej piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
inspiracja: książka Zdrowe gotowanie by Ann Anny Lewandowskiej
Super wygląda, a takiej wersji z morwą jest na pewno pyszne
Jak kokosowe to biorę w ciemno 😀 A tak na prawdę bardzo podoba mi się puszystość tego ciasta, musi być mega pyszne 🙂 Koniecznie kiedyś muszę zrobić 😛
Smakować musi genialnie, a i struktura wydaje na świetną dla mnie 🙂 Uwielbiam i morwę i kokos 🙂
Świetny pomysł! 🙂
Dość niedużo płynów jak na takie ciacho 🙂 Kokosowy aromat przy pieczeniu musial być nieziemski!
Cudownie się prezentuje! Kocham takie desery, zwłaszcza, że mają bardzo zdrowe składniki. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/
Uwielbiam kokos, więc dla mnie będzie idealne!:)
Mmm, ale smakowita opcja! 🙂
Zainteresowałaś mnie tą książką. Mimo iż obcenie nie mam ochoty na słodkie wypieki, kiedy patrze na Twoje, zjadłabym chociaż kawałek 😉 Wyglądają tak naturalnie i zdrowo…. a ten skojarzył mi się z sernikiem 😉
pięknie wygląda takie jasne ciasto i kontrastująca morwa.
wszystkie skłądniki mam w domu, chyba się skuszę 🙂
Bardzo fajne ciasto 🙂
Szczególnie te spieczone boki od razu byśmy zjadły <3
Interesujące ciasto:)
Bardzo ciekawe ciasto. 🙂 Wygląda mega smacznie. 🙂
Fajne ciasto i bardzo proste 😉
Ciasto prezentuje się pięknie, zwłaszcza na super talerzu w koty 🙂
Fantastyczne! Nigdy nie pomyślałabym aby użyć morwy w ten sposób.
Wspaniale się prezentuje 😊