Pisząc karteczkę przed wyniesieniem słoików do piwnicy uświadomiłam sobie, że… Dżem z pomarańczy to pierwsze przetwory w roku 2017! 😀 Jeszcze nigdy nie zaczynałam tak wcześnie 😉
Bardzo polubiłam dżem pomarańczowy, który można znaleźć w sklepach (100% owoców) i chodziła mi po głowie myśl, żeby zrobić własną wersję. Kilka lat temu już próbowałam, ale bazowałam na samym miąższu z pomarańczy i nie dodałam ani trochę skórki, co było błędem. Teraz porcja wyszła mi niewielka, bo gotowego dżemu wychodzi dokładnie 5 miniaturowych słoiczków, ale jak na próbne „przetwarzanie” nie jest źle. Dżem z pomarańczy wyszedł bardzo dobry i zbliżony do oryginału, więc nie jest źle 😉
Dżem z pomarańczy bez cukru
5 małych słoiczków
500 ml świeżego soku z pomarańczy (u mnie wyciśnięty z 6 sztuk)
skórka otarta z 2 pomarańczy
100 g erytrolu
50 g ksylitolu
15 g pektyny
0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
Sok przelać do garnka, zagotować i dodać skórkę z pomarańczy (jeżeli boicie się gorzkiego posmaku, lepiej dodawać stopniowo i próbować, czy wam odpowiada). Pektynę wymieszać z erytrolem. Dodać do gotującego się soku, gotować około 5 minut. Wsypać ksylitol i stewię, gotować jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby można dosłodzić ksylitolem lub erytrolem. Dżem z pomarańczy bez cukru rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Też uwielbiam dżemy pomarańczowe 🙂
Bardzo lubię dżemy pomarańczowe. Są mega smaczne 🙂
Skład ciekawy, ale pomarańcze zdecydowanie wolę jeść świeże – nie przepadam za przetworami z ich udziałem 😀
Nie przepadam za cytrusami, ale domowy dżem bym spróbowała w takim wydaniu 🙂
Chętnie bym wypróbowała przepis bo uwielbiam takie smaki tylko dziwię się, że nie ma miąższu
Cudowny kolor….. Smak pomarańczy zamknięty w słoiczku 🙂 Mimo iż pomarańcze wolę w wersji świeżej z przyjemnością spróbowałabym Twojego dżemu 🙂
Świetny pomysł! 🙂
Świetny! Ogromny plus za brak cukru 🙂 Smakuje zapewne pysznie 🙂
Ależ smacznie wygląda:)
Ja tylko raz miałam przyjemność próbowania dżemu z pomarańczy, kiedy moja przyjaciółka przywiozła mi taki z Hiszpanii, bardzo smaczny był 🙂 A Twój taki zdrowy jeszcze i taki piękny, muszę spróbować :> Ale fakt szybko zaczęłaś przetworowanie w tym roku 😀
Wygląda pysznie
Wygląda przepysznie 🙂 Dla mnie idealny, bo nie zawiera cukru – chyba będę musiała sobie takie cudo przygotować. Już wyobrażam sobie chrupiącą bułkę z tym dżemem na śniadanie <3
Dżem z soku? Brzmi intrygująco 🙂
Taka galaretkowata konsystencja, podoba mi się 🙂 Muszę pomyśleć, żeby taki zrobić, tylko jak zakupię pektynę 😛
o tak,muszę takie zrobić:)
Cytrusy wolimy jeść na świeżo ale pełen słoiczek takiego dżemu z chęcią byśmy przyjęły do porannej owsianki 😀
Taki domowy dżem bardzo lubię, a mam właśnie kilka pomarańczy, więc już wiem, do czego się przydadzą 🙂
Moja córa odkryła dżem z pomarańczy parę lat temu. Super smak, polecam każdemu.
byłby jeszcze lepszy, gdyby zamiast soku użyć proszku z plastikowych pomarańczy i dodać
syntetycznego aromatu (np. Dr Oetker) – Pyszności!
Chemik