Dżem z pomarańczy bez cukru

Pisząc karteczkę przed wyniesieniem słoików do piwnicy uświadomiłam sobie, że… Dżem z pomarańczy to pierwsze przetwory w roku 2017! 😀 Jeszcze nigdy nie zaczynałam tak wcześnie 😉

Bardzo polubiłam dżem pomarańczowy, który można znaleźć w sklepach (100% owoców) i chodziła mi po głowie myśl, żeby zrobić własną wersję. Kilka lat temu już próbowałam, ale bazowałam na samym miąższu z pomarańczy i nie dodałam ani trochę skórki, co było błędem. Teraz porcja wyszła mi niewielka, bo gotowego dżemu wychodzi dokładnie 5 miniaturowych słoiczków, ale jak na próbne “przetwarzanie” nie jest źle. Dżem z pomarańczy wyszedł bardzo dobry i zbliżony do oryginału, więc nie jest źle 😉

Dżem z pomarańczy bez cukru

5 małych słoiczków

500 ml świeżego soku z pomarańczy (u mnie wyciśnięty z 6 sztuk)

skórka otarta z 2 pomarańczy

100 g erytrolu

50 g ksylitolu

15 g pektyny

0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze

Sok przelać do garnka, zagotować i dodać skórkę z pomarańczy (jeżeli boicie się gorzkiego posmaku, lepiej dodawać stopniowo i próbować, czy wam odpowiada). Pektynę wymieszać z erytrolem. Dodać do gotującego się soku, gotować około 5 minut. Wsypać ksylitol i stewię, gotować jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby można dosłodzić ksylitolem lub erytrolem. Dżem z pomarańczy bez cukru rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Dżem z pomarańczy bez cukruDżem z pomarańczy bez cukruDżem z pomarańczy bez cukru

19 komentarzy

  1. Też uwielbiam dżemy pomarańczowe 🙂

  2. Bardzo lubię dżemy pomarańczowe. Są mega smaczne 🙂

  3. Skład ciekawy, ale pomarańcze zdecydowanie wolę jeść świeże – nie przepadam za przetworami z ich udziałem 😀

  4. Nie przepadam za cytrusami, ale domowy dżem bym spróbowała w takim wydaniu 🙂

  5. Chętnie bym wypróbowała przepis bo uwielbiam takie smaki tylko dziwię się, że nie ma miąższu

  6. Cudowny kolor….. Smak pomarańczy zamknięty w słoiczku 🙂 Mimo iż pomarańcze wolę w wersji świeżej z przyjemnością spróbowałabym Twojego dżemu 🙂

  7. Świetny pomysł! 🙂

  8. Świetny! Ogromny plus za brak cukru 🙂 Smakuje zapewne pysznie 🙂

  9. Ależ smacznie wygląda:)

  10. Ja tylko raz miałam przyjemność próbowania dżemu z pomarańczy, kiedy moja przyjaciółka przywiozła mi taki z Hiszpanii, bardzo smaczny był 🙂 A Twój taki zdrowy jeszcze i taki piękny, muszę spróbować :> Ale fakt szybko zaczęłaś przetworowanie w tym roku 😀

  11. Wygląda przepysznie 🙂 Dla mnie idealny, bo nie zawiera cukru – chyba będę musiała sobie takie cudo przygotować. Już wyobrażam sobie chrupiącą bułkę z tym dżemem na śniadanie <3

  12. Dżem z soku? Brzmi intrygująco 🙂

  13. Taka galaretkowata konsystencja, podoba mi się 🙂 Muszę pomyśleć, żeby taki zrobić, tylko jak zakupię pektynę 😛

  14. o tak,muszę takie zrobić:)

  15. Cytrusy wolimy jeść na świeżo ale pełen słoiczek takiego dżemu z chęcią byśmy przyjęły do porannej owsianki 😀

  16. Taki domowy dżem bardzo lubię, a mam właśnie kilka pomarańczy, więc już wiem, do czego się przydadzą 🙂

  17. Moja córa odkryła dżem z pomarańczy parę lat temu. Super smak, polecam każdemu.

  18. byłby jeszcze lepszy, gdyby zamiast soku użyć proszku z plastikowych pomarańczy i dodać
    syntetycznego aromatu (np. Dr Oetker) – Pyszności!
    Chemik

Leave a Reply