wegańskie | wegetariańskie

Jaglany krem z otrębami owsianymi i chia

4 stycznia 2017
Dawno nie było tutaj śniadań, więc dzisiaj mały przerywnik w postaci jaglanego kremu. Dodałam otręby owsiane i nasiona chia, czyli taki stały duet, jeśli chodzi o moje śniadania. Dodatkowo trochę odżywki białkowej o smaku truskawkowym. Do tego mus owocowy i ekspandowany orkisz dla dodania chrupkości i smaczne, ciepłe śniadanie na zimowe dni gotowe 😉 Wykorzystałam mleko owsiane (przepis jest więc wegański), którym ostatnio jestem oczarowana i odstawiłam na jakiś czas zwykłe mleko. Zauważyłam za to, że mleko owsiane nie jest równe mleku owsianemu i zależy, gdzie i jakie kupimy. Gdybym trafiła na początku na niezbyt dobre to zapewne nie spróbowałabym go więcej (na szczęście było inaczej ;)).

Jaglany krem z otrębami owsianymi i chia
200 ml mleka owsianego
2 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki otrębów owsianych
1,5 łyżeczki nasion chia
1 łyżeczka odżywki białkowej truskawkowej
1 łyżeczka inuliny
mus owocowy
ekspandowany orkisz
cynamon mielony 
Płatki jaglane, otręby, nasiona chia, odżywkę i inuline umieścić w miseczce śniadaniowej i wymieszać ze sobą. Mleko owsiane zagotować i zalać mieszankę suchych składników. Przykryć i odstawić na 5 minut, po tym czasie wymieszać i odstawić jeszcze na kilka minut. Całość zblendować. Dodać na wierzch mus owocowy i ekspandowany orkisz, posypać cynamonem.
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *