Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru)

Ten pomysł wpadł mi do głowy zupełnie przypadkowo i postanowiłam przy okazji świąt go zrealizować. Lubię próbować nowych połączeń, a te ciasteczka są tego przykładem. Nie chcę korzystać ze sztucznych barwników i tego nie robię. Staram się szukać naturalnych odpowiedników, które jednocześnie nie miałby negatywnego wpływu na smak. Ale dość nudnych wstępów – przedstawiam zielone ciasteczka, które swój kolor zawdzięczają… młodemu jęczmieniowi! 😀 To pierwszy wpis z użyciem tego składnika, niedługo pokażę jeszcze jeden wypiek, który też się udał i mam nadzieję, że się spodoba 😉 

Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru)


90 g mąki jaglanej
70 g mąki orkiszowej jasnej
1 czubata łyżka mielonego młodego jęczmienia
75 g migdałów
80 g ksylitolu
1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku
50 g masła
50 g oleju kokosowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 żółtka
2 łyżki mleka 
Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować.
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

5 komentarzy

  1. Fajny pomysł z tym jęczmieniem:)

  2. Kochana cudowne, pysznie wyglądają 🙂

  3. Pomysłowe – a kolor idealnie pasuje do wykrojonego kształtu (czyli choinek) 😀

  4. Super, bo już nie trzeba choineczek malować cukrową polewą <3

Leave a Reply