Zdrowa baza do kanapek? Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 🙂
Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że będę dziś korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy mąki orzechowe nie są jeszcze tak powszechne, jak gryczana i orkiszowa, to bez problemów można kupić je online i wypróbować. Do chlebów stosuję póki co zbożowe mąki, ale może kiedyś się to zmieni 😉
Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie, do którego użyłam dodatkowo mąki z brązowego ryżu i mąki jaglanej. Połączenie bardzo fajne, a chleb wyszedł trochę jaśniejszy z bardzo chrupiącą skórką.
Sprawdź też inne przepisy na chleb
Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową
Składniki na chleb
120 g mąki z brązowego ryżu
180 g mąki jaglanej
175 g mąki żytniej razowej
3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka siemienia lnianego złocistego
350 g zakwasu żytniego
300 g ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
Jak przygotować chleb
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.
Zjadłabym taki 🙂
Taki chlebek to samo zdrowe i świetne urozmaicenie jeśli chodzi o zboża w naszej diecie 🙂 A jaki musiał być zapach!
Świetny pomysł!
ale wygląda pysznie:)
Cudowny chlebuś, pysznie wygląda 🙂
Ale piękny! Z takim chlebkiem to kanapki musza smakować wyśmienicie 🙂
Wygląda cudnie 🙂
Kilka lat temu także nie wiedziałam o istnieniu wielu pysznych mąk.
Oj kawałek takiego chleba z chęcią bym zjadła, zwłaszcza w towarzystwie naturalnego masła 😀
Och idealny na śniadanie do jajecznicy <3
Upiekł się cudnie! Jaka struktura, po prostu idealny! Mniam:)
Ciekawa jestem jego smaku:)
Wypiekam domowy chleb na zakwasie i uważam, że to najlepszy pomysł kulinarny na jaki wpadłem. Wypróbuję także twój przepis.
Piękny ten chleb i świetny skład, bardzo chętnie wypróbuję przepis tylko najpierw muszę zacząć przygodę z zakwasem 😉
Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, ale przepis nie wygląda na skomplikowany. Gdy tylko będę miała okazję, na pewno wypróbuję Twój przepis i wtedy dam znać, co o nim sądzę. Na dzień dzisiejszy mogę tylko powiedzieć, że wygląda smakowicie 🙂
Chleby na żytnim zakwasie smakują mi najbardziej, Twój wygląda cudownie.
Chętnie bym się poczęstowała! 🙂
Wygląda obłędnie i pewnie też tak samo smakuje! Zjadłabym taki chlebek….:)
wygląda super, ale dalej nei mogę się przekonać do razowego chleba… 🙁
wygląda super 🙂
Zapisuję do sprawdzenia
Ja też bym zjadł 🙂
Mnie interesuje opcja zdrowotna wszelkich wypieków, od kiedy mąka jest zdrowa? Nigdy nie była, jest to główne źródło cukrzycy, miażdżycy i udarów, bezglutenowa też jest szkodliwa, bo podnosi cukier we krwi. Najlepiej zrezygnować z paszy na rzecz kasz. Pozdrawiam i więcej zdrowego rozsądku życzę wszystkim, a będziemy żyć długo i szczęśliwie.