Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową

Zdrowa baza do kanapek? Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 🙂

Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że będę dziś korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy mąki orzechowe nie są jeszcze tak powszechne, jak gryczana i orkiszowa, to bez problemów można kupić je online i wypróbować. Do chlebów stosuję póki co zbożowe mąki, ale może kiedyś się to zmieni 😉

Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie, do którego użyłam dodatkowo mąki z brązowego ryżu i mąki jaglanej. Połączenie bardzo fajne, a chleb wyszedł trochę jaśniejszy z bardzo chrupiącą skórką.

Sprawdź też inne przepisy na chleb

Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową

Zdrowy chleb na zakwasie z mąką jaglaną i ryżową

Składniki na chleb

120 g mąki z brązowego ryżu

180 g mąki jaglanej

175 g mąki żytniej razowej

3 łyżki płatków jaglanych

3 łyżki słonecznika

2 łyżki pestek dyni

1 łyżka siemienia lnianego złocistego

350 g zakwasu żytniego

300 g ciepłej wody

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy

Jak przygotować chleb

Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.

Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową

Pełnoziarnisty chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową

 

Udostępnij

22 komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, ale przepis nie wygląda na skomplikowany. Gdy tylko będę miała okazję, na pewno wypróbuję Twój przepis i wtedy dam znać, co o nim sądzę. Na dzień dzisiejszy mogę tylko powiedzieć, że wygląda smakowicie 🙂

  2. Mnie interesuje opcja zdrowotna wszelkich wypieków, od kiedy mąka jest zdrowa? Nigdy nie była, jest to główne źródło cukrzycy, miażdżycy i udarów, bezglutenowa też jest szkodliwa, bo podnosi cukier we krwi. Najlepiej zrezygnować z paszy na rzecz kasz. Pozdrawiam i więcej zdrowego rozsądku życzę wszystkim, a będziemy żyć długo i szczęśliwie.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *