Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową

Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że będę dziś korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy mąki orzechowe nie są jeszcze tak powszechne, jak gryczana i orkiszowa, to bez problemów można kupić je online i wypróbować. Do chlebów stosuję póki co zbożowe mąki, ale może kiedyś się to zmieni 😉
Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie, do którego użyłam dodatkowo mąki z brązowego ryżu i mąki jaglanej. Połączenie bardzo fajne, a chleb wyszedł trochę jaśniejszy z bardzo chrupiącą skórką. 
Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową
120 g mąki z brązowego ryżu
180 g mąki jaglanej
175 g mąki żytniej razowej
3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka siemienia lnianego złocistego
350 g zakwasu żytniego
300 g ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.

21 komentarzy

  1. Zjadłabym taki 🙂

  2. Taki chlebek to samo zdrowe i świetne urozmaicenie jeśli chodzi o zboża w naszej diecie 🙂 A jaki musiał być zapach!

  3. ale wygląda pysznie:)

  4. Cudowny chlebuś, pysznie wygląda 🙂

  5. Ale piękny! Z takim chlebkiem to kanapki musza smakować wyśmienicie 🙂

  6. Wygląda cudnie 🙂
    Kilka lat temu także nie wiedziałam o istnieniu wielu pysznych mąk.

  7. Oj kawałek takiego chleba z chęcią bym zjadła, zwłaszcza w towarzystwie naturalnego masła 😀

  8. Och idealny na śniadanie do jajecznicy <3

  9. Upiekł się cudnie! Jaka struktura, po prostu idealny! Mniam:)

  10. Ciekawa jestem jego smaku:)

  11. Wypiekam domowy chleb na zakwasie i uważam, że to najlepszy pomysł kulinarny na jaki wpadłem. Wypróbuję także twój przepis.

  12. Piękny ten chleb i świetny skład, bardzo chętnie wypróbuję przepis tylko najpierw muszę zacząć przygodę z zakwasem 😉

  13. Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, ale przepis nie wygląda na skomplikowany. Gdy tylko będę miała okazję, na pewno wypróbuję Twój przepis i wtedy dam znać, co o nim sądzę. Na dzień dzisiejszy mogę tylko powiedzieć, że wygląda smakowicie 🙂

  14. Chleby na żytnim zakwasie smakują mi najbardziej, Twój wygląda cudownie.

  15. Chętnie bym się poczęstowała! 🙂

  16. Wygląda obłędnie i pewnie też tak samo smakuje! Zjadłabym taki chlebek….:)

  17. wygląda super, ale dalej nei mogę się przekonać do razowego chleba… 🙁

Leave a Reply