wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową

19 stycznia 2017
Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że będę dziś korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy mąki orzechowe nie są jeszcze tak powszechne, jak gryczana i orkiszowa, to bez problemów można kupić je online i wypróbować. Do chlebów stosuję póki co zbożowe mąki, ale może kiedyś się to zmieni 😉
Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie, do którego użyłam dodatkowo mąki z brązowego ryżu i mąki jaglanej. Połączenie bardzo fajne, a chleb wyszedł trochę jaśniejszy z bardzo chrupiącą skórką. 
Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową
120 g mąki z brązowego ryżu
180 g mąki jaglanej
175 g mąki żytniej razowej
3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka siemienia lnianego złocistego
350 g zakwasu żytniego
300 g ciepłej wody
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.

Komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, ale przepis nie wygląda na skomplikowany. Gdy tylko będę miała okazję, na pewno wypróbuję Twój przepis i wtedy dam znać, co o nim sądzę. Na dzień dzisiejszy mogę tylko powiedzieć, że wygląda smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *