bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru)

1 stycznia 2017

Pierwszy post w 2017 roku i wracam jeszcze do świątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji 🙂 Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym spodzie z korzennym aromatem. Standardowo bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej.
Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał 😉 Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! 🙂

Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru)

Spód (inspiracja):
25 g mąki ryżowej
20 ml mleka
1 jajko
40 g ksylitolu
łyżka przyprawy do piernika

1 kg twarogu (500 g półtłustego i 500 g chudego)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu(lub nieco więcej)
450 ml mleka
łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy

1,5 łyżki skórki z pomarańczy

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką.
Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach.


Twaróg przecisnąć przez praskę lub zblendować, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne obroty, konsystencja jest dość płynna). 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy i wymieszać szpatułką. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.
Przepis bierze udział w akcji Z moim kuchennym pomocnikiem

zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Witam , na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis? Postanowiłam ograniczyć cukier i kusi mnie ten serniczek 😉

  2. Sylwester w domu z rodzicami – na spokojnie 🙂

    Nigdy nie jadłam sernika w połączeniu z biszkoptem (w moim domu królował sernik z ciemnym, kruchym i kakaowym ciastem którego nazwę "królewski" ewentualnie "kapłański" poznałam po latach). Nie jadłam również sernika w połączeniu z korzennymi nutami – brzmi bardzo smacznie i ciekawie ale ja pominęłabym pomarańczę, gdyż nie lubię aromatów w sernikach. A te choinki dodają całości uroku 🙂 To dekoracja, czy są jadalne? 😉

    PS Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku 🙂

  3. Nigdy nie dodawalam do sernika mleka – sprawia, ze jest bardziej wilgotny czy jak? 😀 Korzennej wersji nie jadlam, a w moim domu króluje sernik bez spodu lub Krolewski, nie zas na biszkoptowym spodzie. Ale bardzo by mi smakowal, zwlaszcza, ze lubie skorke pomaranczy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *