Sernik na korzennym spodzie to pierwszy post w 2017 roku 🙂 Wracam jeszcze do świątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji 🙂 Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym i korzennym spodzie. Standardowo sernik przygotowałam bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej.
Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał 😉 Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! 🙂
Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru)
Spód korzenny do sernika (inspiracja)
25 g mąki ryżowej
20 ml mleka
1 jajko
40 g ksylitolu
łyżka przyprawy do piernika
Składniki na masę serową
1 kg twarogu (500 g półtłustego i 500 g chudego)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu(lub nieco więcej)
450 ml mleka
łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy
Jak przygotować spód korzenny do sernika
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką.
Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach.
Ten przepis jest świetny! Zresztą nie tylko ten, zawsze jak tu zaglądam znajduję coś inspirującego 🙂
Dziękuję! <3
Witam , na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis? Postanowiłam ograniczyć cukier i kusi mnie ten serniczek 😉
U mnie około 25 na 30 cm 🙂 Na pewno nie może być mniejsza, bo sernik jest wysoki.
Sylwester w domu z rodzicami – na spokojnie 🙂
Nigdy nie jadłam sernika w połączeniu z biszkoptem (w moim domu królował sernik z ciemnym, kruchym i kakaowym ciastem którego nazwę "królewski" ewentualnie "kapłański" poznałam po latach). Nie jadłam również sernika w połączeniu z korzennymi nutami – brzmi bardzo smacznie i ciekawie ale ja pominęłabym pomarańczę, gdyż nie lubię aromatów w sernikach. A te choinki dodają całości uroku 🙂 To dekoracja, czy są jadalne? 😉
PS Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku 🙂
Ja też na spokojnie, w sumie tak lubię najbardziej 😉
Dekoracja w formie opłatka, jadalna 🙂 Bardzo dziękuję i wzajemnie 🙂
Zapowiada się obłędnie! Korzenny spód…już mam ślinotok 😀
Świetny pomysł! 🙂
Nigdy nie dodawalam do sernika mleka – sprawia, ze jest bardziej wilgotny czy jak? 😀 Korzennej wersji nie jadlam, a w moim domu króluje sernik bez spodu lub Krolewski, nie zas na biszkoptowym spodzie. Ale bardzo by mi smakowal, zwlaszcza, ze lubie skorke pomaranczy 🙂
Jest wilgotny, ale jednocześnie puszysty 🙂
Wygląda bardzo puszyście, czyli tak jak lubię najbardziej w sernikach 😉
Uroczy 🙂
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Dziękuję 🙂