bezglutenowe | obiady | wytrawnie

Lekkie kulki z łososia na parze z dodatkiem warzyw

16 lutego 2017
Często zupełnie nie mam pomysłu na obiad, a chciałabym zrobić coś na szybko, ale przy tym też zdrowo i smacznie. Wiele razy robiłam podobne kulki z tuńczykiem, ale tym razem wypróbowałam wersję z łososiem i wyszły idealnie 🙂 Są bardziej delikatne, a zrobicie je w kilka minut. Wszystko można przygotować w parowarze, więc warzywa zachowają smak i witaminy. Myślę, że to też super pomysł na fit lunchbox do pracy, szkoły albo na studia 😉 Można podawać z dowolnymi warzywami, u mnie były to marchewki, mieszanka brokułów, ziemniaki i bataty. Całość posypałam koperkiem i dodałam olej kokosowy.
Lekkie kulki z łososia na parze z dodatkiem warzyw
1 puszka łososia w wodzie
1 mała cebula
3 łyżki płatków jaglanych
1 małe jajko
zioła greckie lub inne ulubione przyprawy
Rybę odsączyć z wody, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulę, płatki jaglane, jajko i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać, formować małe kulki i układać na koszyku do parowania. Ustawić czas parowania na 15 minut. Podawać z ulubionymi warzywami polanymi olejem kokosowym z dodatkiem koperku.

Komentarze

  1. Danie wygląda tak łagodnie, delikatnie i z pewnością takie jest. Ciekawy sposób na łosia, sama nie pomyślałabym żeby stworzyć z niego takie "kulki" 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *