Wegański pasztet pieczony z cieciorką i marchewką

Dzisiaj przepis na wegański pasztet pieczony w piekarniku będzie bardzo prosty i szybki.

Świetny na obiad, ale też jako dodatek na kanapkę. Przepis na pasztet powstał z braku pomysłu na obiad, z niewielu składników. Zrobiłam go na próbę, a że okazał się całkiem smacznym rozwiązaniem to postanowiłam pokazać go też tutaj 😉 Aquafabę, która pozostanie po odsączeniu ciecierzycy możecie oczywiście wykorzystać piekąc biszkopt lub ostatnio publikowane przeze mnie ciasto 🙂

Wegański a’la pasztet pieczony z cieciorką i marchewką

Wegański pasztet pieczony z cieciorką i marchewką przepis

Składniki na wegański pasztet z cieciorką i marchewką

1 puszka ciecierzycy
1 mała cebula
1 mała marchewka
2 liście laurowe
przyprawy (sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem, koperek)
 
Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miski. Posiekać drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do cieciorki i zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i resztą przypraw. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć gotową masę, wygładzić wierzch i ułożyć liście laurowe. Piec pasztet około 20-30 minut w 200 stopniach.
 
Wegański pasztet pieczony z cieciorką i marchewką przepis
 

Udostępnij

15 komentarzy

  1. Do obiadu, na kanapki do naleśników…. można wymieniać i wymieniać 😉 Pyszna propozycja 🙂 Czegoś takiego szukałam. Pasztet z soczewicy bez dodatku bułki tartej, mąki czy kaszy jaglanej – taki "czysty", dzięki czemu można dokładnie poznać smak 🙂 Dziękuję za przepis 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *