Razowe ciasto w wersji vegan? Dziś prezentuję przepis na wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami 🙂
Teraz mam w końcu trochę więcej czasu, więc mogę na nowo eksperymentować z przepisami i częściej publikować przepisy, bo jestem wstępnie po egzaminach.
Wczoraj wykorzystałam na obiad cieciorkę i została mi aquafaba, z której już kiedyś robiłam biszkopt wegański. Szukałam jakiegoś odpowiedniego przepisu, ale nie znalazłam nic, co byłoby zbliżone do mojego pomysłu, więc spróbowałam stworzyć coś sama 😉 Wyszło mi ciasto przypominające brownie, lekko wilgotne za sprawą bananów, ale też niezbyt zbite dzięki dodatkowi aquafaby.
Jeśli więc lubicie cieciorkę i nie wiecie, co zrobić z jej płynną zawartością to polecam takie właśnie ciasto 🙂 Jak zwykle bez cukru, za to z ksylitolem i dodatkiem syropu daktylowego.
Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru)
Składniki na ciasto
3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki jaglanej
1/4 szklanki mąki ryżowej
aquafaba (woda) z 1 puszki po cieciorce
2 dojrzałe banany
2 łyżki syropu daktylowego
3 łyżki ksylitolu
4 łyżki oliwy
szczypta soli
2 łyżeczki karobu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
Jak zrobić wegańskie ciasto pełnoziarniste
Wodę z puszki miksować do uzyskania białej, błyszczącej piany. Dodawać po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając do momentu, aż piana będzie sztywna. Wlewać oliwę po łyżce, nie przerywając miksowania, a następnie syrop daktylowy. Banany obrać ze skórki, zmiażdżyć widelcem na papkę i dodawać do ubitej piany, ciągle ubijając. Suche składniki umieścić w misce i zmieszać ze sobą. Do piany wsypywać partiami mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami i mieszać delikatnie łyżką tak, by nie było grudek. Na koniec wylać ciasto do foremki (u mnie silikonowa) i piec w 180 stopniach około 40-45 minut.
Wspaniałe, następnym spróbuję Twojej wersji 🙂
W sam raz do popołudniowej herbaty:)
Kocham takie orzechowce!
https://jaglusia.wordpress.com/
Smacznie wygląda! 🙂
Pyszna kompozycja – takie ciasta są świetne na podwieczorek, śniadanie czy kolację 🙂
Wygląda bardzo zdrowo i smacznie 🙂
Śliczne talerzyki 🙂
Nosz kurczę, akurat wylałam aquafabę :p Ale następnym razem chętnie wypróbuję – wygląda na puszyste i wilgotne, lecz nie zakalcowate.
To szkoda, że się minęłyśmy, ale może jeszcze będzie okazja 😉
Mmm, ale bosko wygląda! Ma w sobie wszystko co uwielbiam 🙂
OStatnio pierwszy raz robiłyśmy biszkopt z tej wody i wyszedł nawet spoko ale też wymaga dopracowania 😀 Nie mniej smakował nam 🙂
jakie pomysłowe ciasto 😉
Ach, mam ochotę na tego typu ciasto, a tak mało chęci do pieczenia 🙁
Banan na pewno dodaje słodyczy. Piękna foremka ❤
Wygląda smakowicie 🙂 Ciekawy przepis.
Takie wymyślone przepisy – dodam trochę tego, trochę tamtego przeważnie pozytywnie zaskakują 🙂 Ciacho wygląda wspaniale, a mnie jeszcze bardziej zauroczył ten cudny talerzyk w kotki 😀
Zdecydowanie coś dla mnie! 🙂
Dzieki za przepis! super!
super przepis, podesle kolezance wegance, na pewno skorzysta. Może jak zrobi to mnie poczestuje 🙂
Ciekawy przepis, muszę kiedyś spróbować.
Wspaniałe ciacho! Bardzo mi się podoba taki pomysł 🙂
Po pierwsze świetna forma ! A o drugie – świetne ciasto 🙂 Zdrowe i słodkie – idealny deser 🙂
O wygląda smacznie i jest to idealny deser. Bardzo lubię wilgotne ciasta.
Wygląda wspaniale! Prawdziwy rarytas, mniam 🙂