Fit brownie na białkach z budyniem, orzechami i karobem

Beza nie jest jedyną metodą na wykorzystanie białek – można zrobić też fit brownie na białkach! 🙂

Jeśli czasem macie problem z nadmiarem białek, nie chcecie robić kolejnych ciasteczek bezowych czy kokosanek to spróbujcie tego ciasta 😉 To bardzo fajny pomysł na „kuchenny recykling”. Nie jest typowym ciastem na białkach, które wychodzi mocno puszyste i trochę suche. Przypomina brownie, chociaż tylko trochę, bo nie jest aż tak wilgotne (i nie zawiera czekolady, tylko karob ;)). Myślę, że to ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem albo polewą z gorzkiej czekolady.

Fit brownie na białkach z orzechami i karobem (bez cukru)

Fit brownie na białkach z orzechami i karobem (bez cukru)

Składniki

  • 6 białek
  • 45 g ksylitolu
  • 45 g erytrolu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 50 g mąki z amarantusa
  • duże opakowanie budyniu śmietankowego (64 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g oleju rzepakowego/oliwy
  • 3 łyżki orzechów arachidowych siekanych
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • 150 ml mleka

Jak zrobić fit brownie

Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Następnie olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Na końcu mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto na brownie wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.

Fit brownie z orzechami i karobemFit brownie z białek, z orzechami, bez cukru

Udostępnij

35 komentarzy

  1. Wygląda obłędnie! Niczym ciasto z ciaseczkowych kanapek! Jeszcze ta biała masa, złożyć je do kupy i mamy zdrową wersję znanego batona!

  2. Mimo,że nie jestem wielką fanką ciast czekoladowych to po Twoich zdjęciach narobiłaś mnie wielką ochotę na to Twoje brownie ! Wygląda przecudnie i zadziwiasz mnie zawsze tymi zdrowymi słodyczkami, bajeranckie są bardzo <3

  3. WOW a co to za cudo, jaki świetny przepis, mąkę orkiszową mam, amarantusową ostatnio kupiłam, babcia przywiozła jajka, koniecznie muszę zrobić bardzo spodobał mi się ten dodatek budyniu, już spisuję przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂

  4. Ja mam zawsze nadmiar żółtek nie białek…. gdybym nie zrobiła tortu bezowego.. padłabym ofiarą zemsty rodzinnej 😉 A może masz jakieś pomysły (poza kremem brulee) na utylizację żółtek ? 😉

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *