Fit brownie na białkach z budyniem, orzechami i karobem

Beza nie jest jedyną metodą na wykorzystanie białek – można zrobić też fit brownie na białkach! 🙂

Jeśli czasem macie problem z nadmiarem białek, nie chcecie robić kolejnych ciasteczek bezowych czy kokosanek to spróbujcie tego ciasta 😉 To bardzo fajny pomysł na “kuchenny recykling”. Nie jest typowym ciastem na białkach, które wychodzi mocno puszyste i trochę suche. Przypomina brownie, chociaż tylko trochę, bo nie jest aż tak wilgotne (i nie zawiera czekolady, tylko karob ;)). Myślę, że to ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem albo polewą z gorzkiej czekolady.

Fit brownie na białkach z orzechami i karobem (bez cukru)

Fit brownie na białkach z orzechami i karobem (bez cukru)

Składniki

  • 6 białek
  • 45 g ksylitolu
  • 45 g erytrolu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 50 g mąki z amarantusa
  • duże opakowanie budyniu śmietankowego (64 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g oleju rzepakowego/oliwy
  • 3 łyżki orzechów arachidowych siekanych
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • 150 ml mleka

Jak zrobić fit brownie

Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Następnie olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Na końcu mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto na brownie wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.

Fit brownie z orzechami i karobemFit brownie z białek, z orzechami, bez cukru

35 komentarzy

  1. Świetny i smaczny pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek 🙂 Nic się nie zmarnuje 😉

  2. Wygląda ciekawie:) Muszę zaprzyjaźnić się z karobem, bo powinnam ograniczyć kakao przez alergię;(

  3. Wygląda pysznie i tak zapewne smakuje – uwielbiam wszelkie wypieki z orzechami 😉 I kolor też zachęca 😉

  4. No i teraz będzie za mną chodziło brownie 😀 Wygląda pięknie <3

  5. Nice !
    Follow for follow ?
    amylifestyleadress.blogspot.ba

  6. Wygląda pysznie – też ostatnio piekę z udziałem mąki orkiszowej 🙂

  7. Wygląda obłędnie! Niczym ciasto z ciaseczkowych kanapek! Jeszcze ta biała masa, złożyć je do kupy i mamy zdrową wersję znanego batona!

  8. Brownie z orzechami i już przepadłam! 😉

  9. those brownies without sugar look yummy! and healthy! I should try this recipe.

    http://modaodaradosti.blogspot.ba/

  10. Ale bym takie zjadła – zwłaszcza z orzechami 🙂

  11. Fajna alternatywa dla tradycyjnych słodkości:)

  12. Mimo,że nie jestem wielką fanką ciast czekoladowych to po Twoich zdjęciach narobiłaś mnie wielką ochotę na to Twoje brownie ! Wygląda przecudnie i zadziwiasz mnie zawsze tymi zdrowymi słodyczkami, bajeranckie są bardzo <3

  13. Ulubione ciasto mojego męża 🙂

  14. Racja, z dżemem wiśniowym to na pewno miazga 😀

  15. Już wiem, co przygotuję mężowi na weekendową rozpustę. 🙂

  16. To chyba najciekawsze brownie jakie do tej pory widziałam. 😀
    Podeślij mi przynajmniej mały kawałek.

  17. Uwielbiam brownie! Sama mam sprawdzony przepis, który modyfikuję w zależności od tego na co mam ochotę 🙂

  18. Chciałabym spróbować zrobić takie ciasto. Wygląda bardzo apetycznie.

  19. Ale wygląda pięknie. Zapisuję przepis 🙂

  20. Bardzo ciekawy przepis 🙂 Jeszcze takiego ciacha nie widziałam.

  21. Wyglada cudownie i tak tez musi smakować.

  22. WOW a co to za cudo, jaki świetny przepis, mąkę orkiszową mam, amarantusową ostatnio kupiłam, babcia przywiozła jajka, koniecznie muszę zrobić bardzo spodobał mi się ten dodatek budyniu, już spisuję przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂

  23. Ciasto wygląda rewelacyjne! Koniecznie muszę sobie je zrobić 🙂

  24. Z karobem nie próbowałam. Fajne!

  25. Ja mam zawsze nadmiar żółtek nie białek…. gdybym nie zrobiła tortu bezowego.. padłabym ofiarą zemsty rodzinnej 😉 A może masz jakieś pomysły (poza kremem brulee) na utylizację żółtek ? 😉

  26. Wygląda pysznie, bardzo lubię brownie jeśli to ciacho jest podobne to ekstra 😀 Pozdrawiam ciepło –> http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

  27. Ja z tych kakaowych, z karobem nie miałam styczności, przepis wygląda na smaczny 🙂

  28. Ciasto wygląda przepysznie 🙂

  29. Wygląda cudownie 🙂 Jesteś mistrzynią.

  30. Musiałam sprawdzić, czym jest karob 😉 Widzę, że jesteś na zaawansowanym i bardzo zdrowym poziomie gotowania. Super sprawa. Powodzenia w dalszym pichceniu smakołyków!

Leave a Reply