Takich uniwersalnych owoców, jak banany nie ma chyba zbyt wiele. Można je kupić przez cały rok, nie psują się szybko i do tego wychodzą z nich fajne fit wypieki, jak to ciasto bananowe z mąką kokosową 🙂
Ja uwielbiam dodawać banany do swoich śniadaniowych miseczek, ale kiedy nazbiera mi się już trochę takich naprawdę dojrzałych, szukam pomysłu na jakiś ciekawy wypiek. Najczęściej piekę słodkie chlebki z różnymi dodatkami, a tym razem powstało ciasto z bananami, mąką kokosową, chrupiącymi orzeszkami w środku i lekkim cytrynowym aromatem 🙂 Bezglutenowo, fit i z mąką kokosową, z którą bardzo się polubiłam. Posłodzone niewielką ilością ksylitolu, erytrolu i stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy).
P.S. Mam nadzieję, że zmiana w postaci nowego wyglądu strony głównej przypadła wam do gustu i teraz będziecie odwiedzać bloga chętniej 🙂
Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka erytrolu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
-
2 łyżki syropu daktylowego
-
2 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
skórka z cytryny (opcjonalnie)
-
2 łyżki siekanych orzechów arachidowych + garść do posypania wierzchu
Jak zrobić ciasto bananowe z mąką kokosową
Rozgnieść banany widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem, dodać syrop daktylowy. Następnie dodać oliwę i zmiksować, dodać rozgniecione banany. Następnie osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto. Ciasto bananowe z mąką kokosową piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
Zjadłabym natychmiast trzy kromeczki, mam ogromną chęć na coś słodkiego:)
Zmiana w wygladzie bloga jak najbardziej na TAK, ale to już wiesz 🙂 Chlebek bananowy też wygląda przepysznie 😉
Dziękuję jeszcze raz 🙂
Uwielbiam chlebki bananowe, czasem w ogóle ich nie dosładzam, wystarcza słodycz bananów, zależy od dodatków
Smacznie 🙂
banan i kokos-ten duet zawsze się sprawdza:)
Uwielbiam wszelkie słodkie chlebki i ciasta z dodatkiem bananów, a Twój wygląda obłędnie 😀 niestety nie posiadam mąki kokosowej,ale ten przepis zachęcił mnie do zakupu i wypróbowania!
Kokosowa jest świetna. Myślę, że bardzo polubisz 🙂
Zarówno smak, jak i wygląd chlebka bardzo mnie zachęcił do wypróbowania przepisu 🙂
Cieszę się 🙂
Dotychczas chyba nie miałam jeszcze okazji jeść ciasta bananowego. Musze koniecznie takowe spróbować!
Zachęcam! 🙂
Faktycznie banany to owoce cuda 😀 Można zrobić z nimi praktycznie wszystko! A ciasto kusi, bo bananowe wypieki kocham 🙂
Podoba mi się, że ładnie wyrósł 🙂 Bardzo lubię połączenie bananów i cytrynowego aromatu skórki, świetnie się dopełniają. Mniam!
Myślę, że to też kwestia ilości bananów. Do niektórych przepisach wykorzystuje się ich więcej i pewnie dlatego są to cięższe ciasta 😉
Przepis do zapisania i wykorzystania! Wygląda super i pewnie tak też smakuje!
Cieszę się, że się spodobał 🙂
A ja dzisiaj robiłam chlebek bananowy 😀 Pysznie wygląda to Twoje ciacho!
Super zmiana na blogu 😉
Bardzo dziękuję 🙂
Świetne ciacho kochana 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo pomysłowe ciacho i zdrowe.
Cieszę się, że się podoba 🙂
Bardzo ładnie, apetycznie wyszło! 🙂 postaram sie ciasto bananowe zrobić, tylko bez orzechów 🙂
Zachęcam, bez orzechów też będzie smaczne 🙂 Można też dodać np. suszone owoce lub inne dodatki 🙂
Jak zawsze przepis do przepiśnika! 🙂
Cieszę się bardzo 😉
Lubię banany. ciasta uwielbiam. No więc ciasto bananowe dzisiaj na deser 🙂
Takie właśnie bananowe ciasta/chlebki lubimy smarować masłem i wcinać 😀
Bardzo ładne nowe logo 🙂
Dziękuję, dziewczyny 🙂
Muszę wypróbować! Akurat szukam czegoś w miarę fit, bo mam napady głodu karmiąc piersią i w ułamek sekundy zrobię się… fat. 😀
Jak tu miło i zdrowo u Ciebie. 😉 Piękne zdjęcia! Muszę wypróbować Twoje przepisy. Świąteczny weekend będzie idealną okazją ku temu. 🙂
Dzisiaj zrobilam. Wyszlo pyszne. Tylko uzylam maki kokosowej i bezglutenowej ( 50/50). Dodalam soku z polowki cytryny do masy przed upieczeniem ( nie wiem skad ten pomysl u mnie). Orzechy: laskowe i migdaly. Dzisiaj popoludniu upieczone i blachy juz nie ma. Wpadli znajomi – 'Jestem na diecie’ i tyle w temacie.