bezglutenowe | ciasta | wegetariańskie

Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)

23 marca 2017
Takich uniwersalnych owoców, jak banany nie ma chyba zbyt wiele. Można je kupić przez cały rok, nie psują się szybko i do tego wychodzą z nich fajne ciasta 😉 
Ja uwielbiam dodawać banany do swoich śniadaniowych miseczek, ale kiedy nazbiera mi się już trochę takich naprawdę dojrzałych, szukam pomysłu na jakiś ciekawy wypiek. Najczęściej piekę słodkie chlebki z różnymi dodatkami, a tym razem powstało ciasto z chrupiącymi orzeszkami w środku i lekkim cytrynowym aromatem 🙂 Bezglutenowo, fit i z mąką kokosową, z którą bardzo się polubiłam. Posłodzone niewielką ilością ksylitolu, erytrolu i stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy). 
P.S. Mam nadzieję, że zmiana w postaci nowego wyglądu strony głównej przypadła wam do gustu i teraz będziecie odwiedzać bloga chętniej 🙂
Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)
1/4 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 jajka 
2 dojrzałe banany 
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka erytrolu
1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
2 łyżki syropu daktylowego 
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
skórka z cytryny (opcjonalnie)
2 łyżki siekanych orzechów arachidowych + garść do posypania wierzchu
Rozgnieść banany widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem, dodać syrop daktylowy. Następnie dodać oliwę i zmiksować, dodać rozgniecione banany. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto. 
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.

Komentarze

  1. Uwielbiam wszelkie słodkie chlebki i ciasta z dodatkiem bananów, a Twój wygląda obłędnie 😀 niestety nie posiadam mąki kokosowej,ale ten przepis zachęcił mnie do zakupu i wypróbowania!

    1. Myślę, że to też kwestia ilości bananów. Do niektórych przepisach wykorzystuje się ich więcej i pewnie dlatego są to cięższe ciasta 😉

  2. Dzisiaj zrobilam. Wyszlo pyszne. Tylko uzylam maki kokosowej i bezglutenowej ( 50/50). Dodalam soku z polowki cytryny do masy przed upieczeniem ( nie wiem skad ten pomysl u mnie). Orzechy: laskowe i migdaly. Dzisiaj popoludniu upieczone i blachy juz nie ma. Wpadli znajomi – ‘Jestem na diecie’ i tyle w temacie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *