Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami

Takich uniwersalnych owoców, jak banany nie ma chyba zbyt wiele. Można je kupić przez cały rok, nie psują się szybko i do tego wychodzą z nich fajne fit wypieki, jak to ciasto bananowe z mąką kokosową 🙂

Ja uwielbiam dodawać banany do swoich śniadaniowych miseczek, ale kiedy nazbiera mi się już trochę takich naprawdę dojrzałych, szukam pomysłu na jakiś ciekawy wypiek. Najczęściej piekę słodkie chlebki z różnymi dodatkami, a tym razem powstało ciasto z bananami, mąką kokosową, chrupiącymi orzeszkami w środku i lekkim cytrynowym aromatem 🙂 Bezglutenowo, fit i z mąką kokosową, z którą bardzo się polubiłam. Posłodzone niewielką ilością ksylitolu, erytrolu i stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy). 

P.S. Mam nadzieję, że zmiana w postaci nowego wyglądu strony głównej przypadła wam do gustu i teraz będziecie odwiedzać bloga chętniej 🙂

Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)

Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)
 
Składniki
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka 
  • 2 dojrzałe banany 
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
  • 2 łyżki syropu daktylowego 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • skórka z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki siekanych orzechów arachidowych + garść do posypania wierzchu

Jak zrobić ciasto bananowe z mąką kokosową

Rozgnieść banany widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem, dodać syrop daktylowy. Następnie dodać oliwę i zmiksować, dodać rozgniecione banany. Następnie osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto. Ciasto bananowe z mąką kokosową piec około 50-60 minut w 180 stopniach.

Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru)Bezglutenowe i bez cukru, ciasto bananowe z mąką kokosową i orzechami

33 komentarze

  1. Zjadłabym natychmiast trzy kromeczki, mam ogromną chęć na coś słodkiego:)

  2. Zmiana w wygladzie bloga jak najbardziej na TAK, ale to już wiesz 🙂 Chlebek bananowy też wygląda przepysznie 😉

  3. Uwielbiam chlebki bananowe, czasem w ogóle ich nie dosładzam, wystarcza słodycz bananów, zależy od dodatków

  4. banan i kokos-ten duet zawsze się sprawdza:)

  5. Uwielbiam wszelkie słodkie chlebki i ciasta z dodatkiem bananów, a Twój wygląda obłędnie 😀 niestety nie posiadam mąki kokosowej,ale ten przepis zachęcił mnie do zakupu i wypróbowania!

  6. Zarówno smak, jak i wygląd chlebka bardzo mnie zachęcił do wypróbowania przepisu 🙂

  7. Dotychczas chyba nie miałam jeszcze okazji jeść ciasta bananowego. Musze koniecznie takowe spróbować!

  8. Faktycznie banany to owoce cuda 😀 Można zrobić z nimi praktycznie wszystko! A ciasto kusi, bo bananowe wypieki kocham 🙂

  9. Podoba mi się, że ładnie wyrósł 🙂 Bardzo lubię połączenie bananów i cytrynowego aromatu skórki, świetnie się dopełniają. Mniam!

    • Myślę, że to też kwestia ilości bananów. Do niektórych przepisach wykorzystuje się ich więcej i pewnie dlatego są to cięższe ciasta 😉

  10. Przepis do zapisania i wykorzystania! Wygląda super i pewnie tak też smakuje!

  11. A ja dzisiaj robiłam chlebek bananowy 😀 Pysznie wygląda to Twoje ciacho!
    Super zmiana na blogu 😉

  12. Bardzo pomysłowe ciacho i zdrowe.

  13. Bardzo ładnie, apetycznie wyszło! 🙂 postaram sie ciasto bananowe zrobić, tylko bez orzechów 🙂

  14. Jak zawsze przepis do przepiśnika! 🙂

  15. Lubię banany. ciasta uwielbiam. No więc ciasto bananowe dzisiaj na deser 🙂

  16. Takie właśnie bananowe ciasta/chlebki lubimy smarować masłem i wcinać 😀
    Bardzo ładne nowe logo 🙂

  17. Muszę wypróbować! Akurat szukam czegoś w miarę fit, bo mam napady głodu karmiąc piersią i w ułamek sekundy zrobię się… fat. 😀

  18. Jak tu miło i zdrowo u Ciebie. 😉 Piękne zdjęcia! Muszę wypróbować Twoje przepisy. Świąteczny weekend będzie idealną okazją ku temu. 🙂

  19. Dzisiaj zrobilam. Wyszlo pyszne. Tylko uzylam maki kokosowej i bezglutenowej ( 50/50). Dodalam soku z polowki cytryny do masy przed upieczeniem ( nie wiem skad ten pomysl u mnie). Orzechy: laskowe i migdaly. Dzisiaj popoludniu upieczone i blachy juz nie ma. Wpadli znajomi – ‘Jestem na diecie’ i tyle w temacie.

Leave a Reply