Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową to pyszne i delikatne ciacho, idealne jako lekki deser.
Wiosna chyba już w pełni, na zewnątrz 20 stopni, wszyscy ruszają do ogródków i mycia okien 😉 Zaczął się kwiecień, do świąt już niewiele czasu, a pewnie część z was wciąż szuka inspiracji na wielkanocne słodkości.
Wczoraj premierę miał kolejny, czwarty już numer internetowego magazynu z bezcukrowymi inspiracjami Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety. Dziewczyny jak zwykle wykonały mnóstwo pracy i stworzyły zbiór świetnych inspiracji w klimacie świątecznym. W aktualnym numerze znajdziecie też moją propozycję – przepis na lekkie, biszkoptowe ciasto z malinową nutą 🙂 Bardzo mi miło być częścią tego wspaniałego projektu! 🙂
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru (64 g)
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1/4 szklanki erytrolu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i budyń przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol i erytrol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec biszkopt w temperaturze 180 stopni przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- 1 opakowanie serka ricotta (250 g)
- 200 g gęstego jogurtu
- 4 łyżki ksylitolu
- 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
- 2 listki żelatyny
- 2 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
- do nasączenia blatów: 1-2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii, kilka łyżek przegotowanej wody
- domowa konfitura bez cukru (pigwa-malina, malinowa)
- do dekoracji: sproszkowane liofilizowane maliny lub malinowy batonik Frupp, siekane migdały
Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę, dodać jogurt i zmiksować ze sobą. Żelatynę namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie. Przełożyć do niewielkiego naczynia, dodać mleko skondensowane i rozpuścić w kąpieli wodnej (nie gotować!). Zmieszać z niewielką ilością masy, a następnie połączyć z pozostałą częścią kremu.
Biszkopt podzielić na 3 równe części, jeden z blatów nasączyć roztworem ekstraktu z wodą i posmarować konfiturą. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć blat i wyłożyć krem, zostawiając część masy na dekorację wierzchu ciasta. Wyrównać i przykryć ostatnim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wygładzić. Brzeg ozdobić siekanymi migdałami, a środek oprószyć pudrem malinowym.
Wow, gratuluję! 😀 Ale co tu się dziwić – kolejna, świetna propozycja 🙂 Lubię takie lekkie ciasta biszkoptowe z kremem.
Dziękuję i cieszę się, że Ci się podoba 😉
Świetny pomysł! 🙂
Po prostu cudowny torcik 🙂
Chętnie bym spróbowała. Prezentuje się bardzo apetycznie :-).
Biszkopt budyniowy zapowiada się ciekawie 😀 Ten kremik też mi się podoba – super przepis 😉
Cudeńko! Uwielbiam ciasta przełożone kremami na bazie serka 🙂
Świetny przepis, ja tez unikam cukru w diecie. Myślisz, że można całkowicie zastąpić ksylitol i dać tylko erytrytol?
Myślę, że tak, tylko wyjdzie trochę mniej słodkie 🙂
Lubię takie zdrowe ciasta 😉
Lubię takie zdrowe ciasta 😉
Wygląda pięknie!
Dziękuję 🙂
Jak to ciasto przepięknie wygląda. Prawdziwe dzieło sztuki. Bardzo ciekawy przepis, może dałoby się go zrobić na Wielkanoc.
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
świetnie wygląda. Porwałabym kawałeczek 🙂
Jejku, jak to smakowicie wygląda! Wierzę na słowo, że równie dobrze smakuje 🙂
Pychotka! Wizualnie wygląda świetnie! W końcu spróbowałam pierwszy raz serka ricotta – jest pyszny! Choć robiłam go sama, więc te sklepowe mogą nieco różnić się smakiem 🙂
Ja z kolei nie robiłam serka ricotta, a na pewno taki domowy to coś pysznego 🙂
Biszkopt wygląda przepysznie! Pięknie urósł! Aż nie mogę się doczekać świąt i tych wszystkich, pysznych ciast 🙂
Dziękuję, ja też 😉
Wygląda obłednie!!! Uwielbiam takie ciacha. Muszę sobie to zapisać 🙂
Dziękuję i zachęcam do zrobienia 😉
Cóż za ciacho 🙂 Wygląda doskonale i zapewne jest przepyszne 🙂 Super propozycja 🙂
Dziękuję 🙂
Coś dla mnie. Uwielbiam lekkie i owocowe ciasta
Wspaniałe budyniowe ciacho! 😀
Jesteś mistrzynią ciast z kremami!
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Ciasto wygląda przepysznie, a te kolory !
Biszkopt to ciasto które nigdy mi nie wychodziło, ale dzięki Twojemu przepisowi zostałam zmotywowana, by nieco potrenować i to zmienić 😀 wygląda genialnie! a ten puder malinowy skradł moje serce <3
Trzymam kciuki! 🙂
Wyglada obłędnie – ale bym zjadłą 🙂
Na pewno smakuje rewelacyjnie. A do tego jak pięknie wygląda! 🙂
[…] biszkoptami mam tak, że za każdym razem staram się urozmaicić jakoś przepis i zmieniam mąki, dodaję budyń, a ostatnio pomyślałam o dodatku kisielu. W środku powstały małe, pomarańczowe kropki, a samo […]