Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową

Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową to pyszne i delikatne ciacho, idealne jako lekki deser.

Wiosna chyba już w pełni, na zewnątrz 20 stopni, wszyscy ruszają do ogródków i mycia okien 😉 Zaczął się kwiecień, do świąt już niewiele czasu, a pewnie część z was wciąż szuka inspiracji na wielkanocne słodkości.

Wczoraj premierę miał kolejny, czwarty już numer internetowego magazynu z bezcukrowymi inspiracjami Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety. Dziewczyny jak zwykle wykonały mnóstwo pracy i stworzyły zbiór świetnych inspiracji w klimacie świątecznym. W aktualnym numerze znajdziecie też moją propozycję – przepis na lekkie, biszkoptowe ciasto z malinową nutą 🙂 Bardzo mi miło być częścią tego wspaniałego projektu! 🙂

Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową

tortownica 26 cm
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową
Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru (64 g)
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1/4 szklanki erytrolu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i budyń przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol i erytrol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec biszkopt w temperaturze 180 stopni przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Składniki na krem:
  • 1 opakowanie serka ricotta (250 g)
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
  • 2 listki żelatyny
  • 2 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • do nasączenia blatów: 1-2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii, kilka łyżek przegotowanej wody
  • domowa konfitura bez cukru (pigwa-malina, malinowa)
  • do dekoracji: sproszkowane liofilizowane maliny lub malinowy batonik Frupp, siekane migdały

Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę, dodać jogurt i zmiksować ze sobą. Żelatynę namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie. Przełożyć do niewielkiego naczynia, dodać mleko skondensowane i rozpuścić w kąpieli wodnej (nie gotować!). Zmieszać z niewielką ilością masy, a następnie połączyć z pozostałą częścią kremu.

Biszkopt podzielić na 3 równe części, jeden z blatów nasączyć roztworem ekstraktu z wodą i posmarować konfiturą. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć blat i wyłożyć krem, zostawiając część masy na dekorację wierzchu ciasta. Wyrównać i przykryć ostatnim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wygładzić. Brzeg ozdobić siekanymi migdałami, a środek oprószyć pudrem malinowym.

Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową

Udostępnij

35 komentarzy

  1. Pychotka! Wizualnie wygląda świetnie! W końcu spróbowałam pierwszy raz serka ricotta – jest pyszny! Choć robiłam go sama, więc te sklepowe mogą nieco różnić się smakiem 🙂

  2. Biszkopt to ciasto które nigdy mi nie wychodziło, ale dzięki Twojemu przepisowi zostałam zmotywowana, by nieco potrenować i to zmienić 😀 wygląda genialnie! a ten puder malinowy skradł moje serce <3

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *