wegetariańskie

Jogurtowe lody truskawkowo – malinowe (bez cukru)

30 kwietnia 2017
Pogoda na majówkę co prawda nie dopisała, ale sezon lodowy można już zacząć 😉 U mnie i tak trwa właściwie cały rok (w zimie numerem jeden są “do znudzenia” piernikowe :D), a maszyna do lodów, zwana pieszczotliwie “betoniarką” pracuje na bieżąco. Składy sklepowych lodów jeszcze nie powalają, jedynie małe lodziarnie zaczynają wprowadzać zdrowe mrożone desery, ale to wciąż rzadkość. Ja stawiam zazwyczaj na prostotę, nie używam żółtek ani śmietany. Oczywiście zawsze jest lekko, fit i bez cukru (co nie znaczy, że nie jest słodko!). Dzisiaj proponuję wiosenne lody, do których nie potrzebujemy świeżych owoców, by uzyskać letni i orzeźwiający smak. Przygotowałam pyszną, malinowo – truskawkową wersję o słodkim, różowym kolorze. Deser możecie podać z jadalnymi kwiatami lub dodać świeże owoce. A przy okazji życzę wam udanej, ciepłej i słonecznej majówki 🙂
Jogurtowe lody truskawkowo – malinowe (bez cukru)
400 g jogurtu naturalnego
150 g gęstego jogurtu typu greckiego
1 łyżka inuliny
2 łyżki odżywki białkowej (u mnie truskawkowa)
1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
3/4 szklanki mleka 
10 g sproszkowanych liofilizowanych malin
Jogurt naturalny, gęsty, inulinę, odżywkę białkową i stewię umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę, by nie było grudek. Dodawać stopniowo 1/2 szklanki mleka, cały czas miksując do uzyskania bardziej puszystej masy. Uruchomić maszynę do lodów i powoli wlewać przygotowaną mieszankę. Pozostawić urządzenie na 35-40 minut do zmrożenia lodów. Po tym czasie wyłączyć maszynę, przemieszać ręcznie masę przy pomocy szpatułki, dodać pozostałe mleko (1/4 szklanki) i jeszcze raz wymieszać. Zostawić na 1-2 minuty, wsypać sproszkowane maliny i połączyć przy pomocy szpatułki. Przełożyć gotowe lody do pojemnika, zamknąć i zmrozić jeszcze przez 1 godzinę. Nakładać gałkownicą namoczoną w wodzie.
Przepis dodaję do akcji Lodovo, zdrovo, domovo!

Komentarze

  1. Mniam! Wyglądają pysznie! Kulki takie wręcz idealne 🙂 Ciekawe pomysł na zdrowszą wersję lodów, choć ja i tak zostanę przy moich ulubionych lodów z mrożonych bananów <3 🙂

    1. Można przelać masę do pojemnika, wstawić do zamrażarki i miksować w odstępach czasu (ok. 30 minut), aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Chodzi o to, by rozbijać kryształki lodu, wtedy lody będą gładkie 🙂

  2. Bardzo fajna propozycja lodów (już od jakiegoś czasu mam ochotę na lody, ale jest odrobinę za chłodno). Świetnie też je podałaś. Jesteś bardzo kreatywna w tym kontekście.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *