Dla osób, które lubią serniki, ale chcą spróbować czegoś nowego – jogurtowe ciasto a’la sernik z mąką kokosową 🙂
W tym roku z pomysłami świątecznymi jestem trochę spóźniona, ale postaram się pokazać wam jeszcze trochę (mam nadzieję) ciekawych przepisów na zdrowsze i mniej kaloryczne wypieki 🙂 Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, lubicie serniki, ale chcecie też spróbować czegoś innego – to ciasto może się wam spodobać. Bardzo szybko się je przyrządza. Jest bez spodu, ale jednocześnie wychodzi puszyste i piankowe, bardzo zbliżone do sernika. Ciasto jogurtowe jest bez cukru i sera, na jogurcie naturalnym 🙂
Jogurtowe ciasto a’la sernik z mąką kokosową (bez cukru)
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki erytrolu
- 2 łyżki ksylitolu
- 40 g mąki kokosowej
- 4 jajka
- 1 opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego
Jak przygotować ciasto jogurtowe z mąką kokosową
Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać budyń z mąką kokosową. Do ubitych jajek powoli dodawać jogurt, mieszając na wolnych obrotach miksera.
Wsypać suche składniki i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto jogurtowe wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią).
Wow, ale fajna sprawa! Nigdy nie robiłam ''sernika'' na jogurcie 🙂
Smacznie 🙂
Nie jadłam nigdy sernika z jogurtów i choć na tę Wielkanoc robię z sera, to przy kolejnej okazji wypróbuję ten z jogurtów 🙂
Na pewno pyszne wyszło – wygląda super w przekroju, bardzo kremowo 🙂
Widać że leciutki, wygląda jak chmurka 🙂
Dziekuje za przepis , wyglada przepysznie . Skorzystam i zrobie w swieta 🙂
Czyta się smacznie, moja wyobraźnia podpowiada, że tak właśnie jest… ja kiedyś robiłam sernik na zimno z jogurtu naturalnego na żelatynie. Polecam 🙂
Lubię tutaj zaglądać, Twój blog jest bardzo interesujący dlatego nominowałam go do Liebster Award. Szczegóły tutaj : http://kocikowadolina.blogspot.com/2017/04/liebster-award.html
Uwielbiam to ciasto. Robiłam je wiele wiele razy. Ulubione fit ciasto, robi się w 10 minut, jest zdrowe i pyszne. Zazwyczaj po wlaniu ciasta do formy, posypuję je jeszcze owocami leśnymi.
Wygląda smacznie – ma bardzo fajną konsystencję 😉
ale pychotka:)
Pysznie wygląda, a jaki prosty skład – świetny! 🙂
Bardzo fajne ciacho 🙂 życzę cudownych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych 🙂
Gdzie byłaś z tym przepisem tydzień temu – szukałam właśnie czegoś takiego – bez zbędnej mąki pszennej. Koniecznie zapisuje sobie przepis 🙂
Nawet wyglądem przypomina serniczek 😀
Wygląda obłędnie!
Chyba jeszcze zdąże zrobić! 😀 wygląda przepysznie <3 Obserwuję! 🙂
agnesssja.blogspot.com
W kuchni pojawiam się tylko po to żeby zjeść potrawy przygotowane przez mamę lub siostrę bo sama nie potrafię gotować ale ten przepis nie wydaje się trudny więc może po świętach zaskoczę rodzinę i zrobię ciasto 😉
Ale pychota! 🙂 skorzystam z tego przepisu 🙂
To musi być pyszne ! 🙂
Uwielbiam wszelkie serniki i inne "sernikopodobne" wypieki. Z pewnością wypróbuję! 🙂
O, akurat mam mąkę kokosową w szafce. Jak trochę odpocznę od świątecznego obżarstwa, to chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Ja właśnie lubię jak masa sernikowa jest puszysta. Każdy przepis się przyda. Ja np. od jakiegoś czasu mam taki przepis, że dodaje olej do sera, bez dodatku mąki. sernik wychodzi rewelacyjny i puszysty. Jednak jest z nim masa roboty 🙁
smaczny fit sernik, zjadałbym 🙂
Zdaje się, że ma bardzo ciekawą konsystencję:)
Wygląda przepysznie *,*
Już samym kokosem mnie przekonałaś.
mozna zmienic make na inną..? i czy gdyby dodać 4 łyzki ksylitolu zamiast erytrolu,to byłoby dobrze? Proszę o odpowiedź…
Najlepsza jest kokosowa, bo mocno chłonie wodę. Można spróbować z kukurydzianą, ale nie gwarantuję, że wyjdzie. Ksylitol można dodać zamiast erytrolu, nawet redukując do 3 łyżek, bo jest nieco słodszy 🙂
Rewelacyjne ciasto! Takie lekkie i puszyste! Namówiłaś mnie, zrobię je w majówkę 🙂
Z chęcią podarowałabym sobie taki spory kawałek 😀
Ale bym zjadła chętnie 😀
Wygląda tak lekko i smacznie *.* Cudeńko!
Jaka Wielkość blachy?