Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru)

Niedawno odkryłam pasternak. Co prawda nie było to słodkie, tylko wytrawne, ale bardzo mi smakowało w połączeniu z dynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem mógłby wyjść nieźle. Okazało się, że to faktycznie był świetny pomysł, bo wszystkim ciasto zasmakowało, a nawet było… Lepsze niż marchewkowe 🙂 Bardzo delikatne, mimo pełnoziarnistej mąki orkiszowej jako bazy. Bez dodatku pszenicy, bez cukru. Wyszło naprawdę słodkie, ale to chyba też zasługa samego pasternaku, który jest lekko słodkim warzywem korzeniowym. Im więcej próbuję, tym bardziej zadziwia mnie wykorzystywanie warzyw w wypiekach. Na pewno nie skończy się na tym cieście 😉 Ten przepis bardzo, bardzo polecam! 🙂

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki jaglanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
300 g pasternaku (waga po obraniu)
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
5 łyżek mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki ksylitolu
1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
1 łyżka syropu daktylowego
3 jajka
1/3 szklanki oliwy
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
Pasternak zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach. Dodać starty pasternak, mielone orzechy, syrop daktylowy, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę z pomarańczy, stewię. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem, posypane siekanymi orzechami włoskimi.
Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe

29 komentarzy

  1. Ciekawy ten dodatek pasternaku… W ogóle całe ciasto wygląda pysznie i bardzo zachęca do wypróbowania 🙂

  2. Pasternaku nigdy nie jadłam – ani w wersji wytrawnej, ani w słodkiej, ale takie ciacho chętnie bym porwała 🙂

  3. Wspaniale wygląda. Dziś miałam okazję porównać pasternak i pietruszkę. Różnię sie znacznie.

  4. Pasternak w cieście? Łoooł:)

  5. Wspaniałe ciasto kochana 🙂

  6. Pasternak jadłam tylko w formie chipsów 😉 Ciekawa sprawa z tym wykorzystaniem na słodko!

  7. Prezentuje się smakowicie 😀

  8. Ja także uwielbiam ciasta marchewkowe 🙂 Pasternak dobrze znam i jadam najczęściej w zupie, ale takiego wykorzystania to jeszcze nie widziałam 🙂 Świetny pomysł, a ciacho wygląda przepysznie! Musze kiedyś spróbować, skoro piszesz że jest nawet lepsze od marchewkowego 🙂

  9. Nie pomyslalabym,żeby użyć pasternaku do ciasta! Fajny pomysł 🙂

  10. Nie pomyslalabym,żeby użyć pasternaku do ciasta! Fajny pomysł 🙂

  11. Ale pomysł. Chociaż nieco skomplikowane wykonanie bo ja jestem antytalencie kulinarne;-)

  12. Przez chwilę myślałem, że chodzi o chwilę poetyckiego zapomnienia z ciatkiem i Borysem Pasternakiem 🙂

  13. oooo kochana… będę wracać. Podoba mi się tutaj 🙂
    http://kocikowadolina.blogspot.com/
    Wpadaj do mnie, zapraszam po filiżankę do kawy… przy takich ciachach… może się przydać

  14. To trochę jak ciasto marchewkowe, czy mi się wydaje? Wyglada obłędnie. <3

  15. Przepiekne zdjecie!!! Akurat mam pasternak to chetnie wyprobuje 🙂

  16. Ostatnio zapoznaję się z pasternakiem i jestem przekonana, że takie ciacho wzmocniłoby nasze relacje 😉

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji warzywa korzeniowe!

  17. Mój pasternak został wczoraj zjedzony, ale po świętach zamierzam takie ciasto wypróbować, bo prezentuję się przepysznie 🙂

  18. Jakie piękne… podoba mi się ten dodatek 😉

  19. Uwielbiamy pasternaka gotowanego na parze 😀 Jest wtedy właśnie taki słodziutki 🙂 Ciasto z jego udziałem musi być bajeczne 🙂

  20. Bardzo ciekawy pomysł 🙂 Założę się, że ciacho było pyszne 🙂

  21. Uwielbiam ciasta z wykorzystaniem warzyw. Muszę podjąć wyzwanie 😍👌😘

  22. http://rozkoszny.pl/

    Na pewno wypróbuję. Marchewkowe uwielbiam, to pasterniakowe na pewno też. Szczególnie, że jest to moje ulubione warzywo korzeniowe 🙂

  23. Szczerze mówiąc, nawet nie miałam pojęcia co to jest pasternak. Idę o zakład, że nie poznałabym go na sklepowej półce. Marchewkowe ciasto polubiłam niedawno, więc to na pewno też by mi przypadło do gustu 🙂

  24. Bardzo fajne zdjęcia a ciasto wygląda absolutnie przepysznie!

  25. jakie to musi być dobre…

Leave a Reply