Karmazyn z warzywami na parze

Dzisiaj będzie w klimacie morskim i jednocześnie kolorowym, czyli karmazyn z warzywami na parze. Na tę rybę natknęłam się dopiero niedawno i spróbowałam jej najpierw w wersji wędzonej.

Nie znałam karmazyna wcześniej, więc była to dla mnie zupełna nowość. Okazał się bardzo dobry, więc kiedy zobaczyłam go w wersji świeżej, postanowiłam spróbować przyrządzić w prostej fit wersji na obiad. Tak jak lubię – na parze, z niewielką ilością przypraw i dodatkiem warzyw. Polecam wszystkim lubiącym ryby, bo karmazyn jest naprawdę smaczny 😉

Chciałam was też zachęcić do polubienia fanpage’a Fitkota. Byłoby miło mieć do kogo kierować posty 😉 Jestem też na instagramie 🙂

Karmazyn z warzywami na parze

 
Karmazyn z warzywami na parze
 

Składniki

  • ok. 250 g karmazyna (tusza)
  • 1 niewielki batat
  • brokuł
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy
  • koperek
  • ostra papryka
  • sok z cytryny

Jak przygotować karmazyna na parze

Rybę oczyścić. Przełożyć do naczynia do gotowania na parze, doprawić pieprzem i koperkiem. Batata obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki. Warzywa umieścić w osobnym naczyniu do gotowania na parze. Batata posypać ostrą papryką. Wszystkie składniki gotować na parze przez 25-30 minut. Przed podaniem posypać szczyptą soli i polać olejem kokosowym. Karmazyna dodatkowo skropić sokiem z cytryny.

 
Świeży karmazyn na obiad z batatami
Karmazyn na parze z batatem
Ryba karmazyn na obiad
 

Udostępnij

13 komentarzy

  1. Nawet w czasach, gdy jadłam mięso nie słyszałam o takiej rybie, no a teraz to już nie spróbuję. Ale batata bym zjadła 🙂

  2. Nie jadłam nigdy tej ryby i nawet nie widziałam jej w sklepie 😀 Ale ostatnio mam taką olbrzymią ochotę na rybę, że chętnie bym taką zjadła <3

  3. Ta rybka nie jest mi znana, co prawda gdzieś o niej słyszałam, ale nie próbowałam 🙂 Takie danie zjadłabym z przyjemnością 🙂

  4. Widziałam u nas w markecie taką rybe, ale jeszcze jej nie kupowałam. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Danie prezentuje się super. 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *