Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej

Dzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu 😉

Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z „półki zdrowia” i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej barwie i odcieniu czerwieni. Owoce morwy w postaci suszonej są jednymi z ulubionych, więc melasa mnie bardzo zaciekawiła. Na szczęście moje przeczucia się sprawdziły i ten niespotykany produkt mogę wszystkim polecić. A co można wyczarować z jego użyciem? Ja postanowiłam upiec ciasteczka a’la herbatniki. Wyszły mi bardzo chrupiące (w szczelnie zamkniętym pojemniku pozostają kruche bardzo długo), z delikatną karmelową, ale w dość ciekawy i nietypowy sposób, nutą 😉

Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki z melasą z morwy? 🙂 Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie tą pyszną melasą, a więc w wersji fit 🙂

Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej

 
 

Składniki na ciasteczka

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
30 g cukru kokosowego
30 g ksylitolu
30 g melasy z morwy białej
25 g masła klarowanego
25 g oleju kokosowego

Jak przygotować chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej

Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem, cukrem kokosowym i melasą. Gotować około 2 minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy – ciasteczka urosną). Herbatniki piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białejChrupiące ciasteczka z melasą z morwy białej

 

Podziel się

19 komentarzy

  1. Ciasteczka na pewno były pyszne, ale ta melasa z morwy białej brzmi jeszcze lepiej 🙂 Morwę uwielbiam, więc czas rozejrzeć się za melasą ;))

  2. Nie próbowałam jeszcze melasy z morwy białej, choć się z nią w sklepie spotkałam 🙂 A herbatniki uwielbiam, więc chętnie bym takiego porwała 😀

Skomentuj