Dżem truskawkowy bez cukru (słodzony erytrytolem i stewią)

Jeśli lubicie dżem truskawkowy bez cukru, czyli w zdrowszej i lżejszej, fit wersji – ten przepis jest dla was 🙂 Na wstępie zaznaczam, że dżem nie zawiera cukru białego, ani nawet brązowego. Do posłodzenia wykorzystałam stewię i erytrol (erytrytol), który jest pochodzenia naturalnego, ma zerowy indeks glikemiczny, w związku z czym może być stosowany przez cukrzyków i osoby na diecie.

Erytrol pełni też funkcję antyoksydacyjną – chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Według mnie, w porównaniu z rafinowanym cukrem erytrol wypada dużo lepiej i nadaje się doskonale do przetworów. W przepisie występuje też ekstrakt ze stewii, czyli wyciąg ze słodkiej, zielonej rośliny, którą można wyhodować w domu 😉

Jeśli nie macie w domu słodzika, który został wykorzystany w moim przepisie – możecie zastąpić go ksylitolem (cukrem brzozowym) i pominąć stewię – na pewno wyjdzie równie pyszny i słodki 🙂 Podobne dżemy robię już od kilku lat i dzięki nim zachowuję odrobinę lata w słoiczkach, a do tego jest znacznie zdrowiej, bo bez cukru 🙂

Postanowiłam trochę przyspieszyć z truskawkowymi przepisami, bo niedługo sezon się skończy, więc mniej osób będzie korzystać z tych pomysłów 😉

A wy wyposażyliście już swoje spiżarnie o nowe zapasy, czy dopiero planujecie? 🙂 Dajcie znać, czy robiliście kiedyś dżem truskawkowy bez cukru, czy może zawsze przygotowujecie taki słodzony tradycyjnie. Może skusicie się na zdrowszą wersję w tym roku? 😉

Jeśli szukacie więcej inspiracji na domowe, słodkie przetwory w wersji fit i bez cukru – sprawdźcie inne przepisy na dżem 🙂

Dżem truskawkowy bez cukru (słodzony erytrytolem i stewią)

2 kg truskawek

30 g pektyny

250 ml świeżego soku jabłkowego

300 g erytrytolu

0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze

1-2 łyżki soku z cytryny

Truskawki umieścić w garnku (jeśli są większe, można przekroić), zalać sokiem jabłkowym i zagotować. Pektynę wymieszać dokładnie z 100 g erytrytolu i ekstraktem ze stewii, wsypać do gotujących się truskawek i dokładnie wymieszać, gotować przez około 5-10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wsypać resztę erytrytolu i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec wlać sok z cytryny, wymieszać i wyłączyć palnik. Przelać dżem truskawkowy bez cukru do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Dżem truskawkowy bez cukruDżem truskawkowy bez cukru

Podziel się

38 komentarzy

  1. Jestem niereformowalną kobieciną 🙂 Cukru nie używam, a słodko jem, tyle tylko, że nie potrafię przekonać się do słodzideł, które brzmią mi nieswojsko 🙂 Stewi używam, w wersji prosto z doniczki, ewentualnie prosto z doniczki wysuszonej…a jak mam kupić w sklepie, w wersji w plastiku, to od razu sztywność nadgarstkow mi sie włącza 🙂 Czy da sie to jakoś wyleczyc :))

    Mąż ma mi dzisiaj nawieść truskawek, mam nadzieje że będą słodkie same sobie 🙂
    A to będą pierwsze i mam nadzieję jeszcze nie ostatnie w tym sezonie 🙂

    Wiesz, że wszystkie smakołyki, ktore u ciebie oglądam mam ochote zjeść nawet z komputerem ;/ masz najbardziej ślinkociekłe zdjęcia w sieci 🙂 Uwielbiam je 🙂

    • Bardzo dziękuję za przemiły komentarz, który dodaje skrzydeł 🙂 U mnie jest ten problem, że większość domowników lubi słodkie (u mnie wystarczy lekka słodycz, często właśnie naturalna z owoców), więc staram się to jakoś wypośrodkować i szukam zamienników cukru 😉
      Co do truskawek to przepyszną odmianą jest truskawka malinowa, ale niestety w sprzedaży się jeszcze z nią nie spotkałam i będzie o nią trudno, bo jest mało znana i do tego dość delikatna, więc słabo zniosłaby transport. W zeszłym roku zrobiłam dżem z tego, co urosło w ogródku i wyszedł niesamowity 🙂 Niestety w tym roku już wystarczającej ilości jednorazowo nie zebrałam 🙁

    • Dzień dobry
      a nie ma u Pani takiego zjawiska krystalizacji erytrolu po odkręceniu słoika? Bo ja tak mam:( i trochę mnie to zniechęciło do ponownych prób robienia przetworów:(

      • Nie, u mnie wszystko ok. Nie wiem, co mogło pójść nie tak – może to kwestia samego erytrytolu, zależy od producenta?

  2. Bardzo ciekawa alternatywa dla kalorycznych dżemów słodzonych cukrem. Osobiście uwielbiam stewie i dodaję ją zawsze zamiast cukru do chociażby truskawkowych koktajli- po dodaniu jeszcze chudego jogurtu mam super fit ulubioną przekąskę niemal bez kalorii. 🙂

  3. A po co w ogóle ten erytrol i stewia? Dojrzałe truskawki są wystarczająco słodkie same w sobie.
    Jeszcze jako konserwant może? Nie wiem, czy erytrol można porównać do konserwujących właściwości cukru?
    Truskawkowego dżemu w ogóle w tym roku nie robiłam, dżemy u nas zwykle nie schodzą, nie ma komu ich jeść. Wygląda smakowicie, ślinka cieknie, ale ten erytrol wg mnie niepotrzebny do smaku…

    • U nie w domu dżem musi być słodki i te, które próbowałam robić kiedyś bez dodatku jakiegokolwiek cukru nikomu nie smakowały. Dodatek erytrolu i stewii zapobiega też powstawaniu grudek z pektyny (lepiej się rozpuszcza). Dużo eksperymentowałam z przetworami i dopiero po kilku próbach (mniej lub bardziej udanych) mogę polecić taką kompozycję 😉

  4. Super! Ja też robiłam dżem truskawkowy, ale z ksylitolem i użyłam siemienia lnianego do zagęszczenia. Wyszedł super, ale do szybkiego zjedzenia (rozwarstwił się przez siemię). Gdy zrobiłam bez siemienia, przetrzymał zimę 🙂 Warto zamieniać cukier na inne słodziki, bo łatwo jest przesadzić z jego ilością w diecie.

  5. Właśnie szukałam informacji, czy da się zrobić dżem z erytrytolem. W zeszłym roku robiłam z pektynami i minimalną ilością białego cukru. W tym chcę zamienić cukier na erytrytol. Ja dżemy truskawkowe robię z „odsączonych” truskawek – stawiam je na noc w durszlaku. Następnego dnia smażę truskawki na dżem (lubimy gęsty, a nie jak woda ze sklepu), a z soku robię nalewkę. Pycha. Wypróbuję też, czy pektyny z erytrytolem nie powodują grudek. Mieszałam z cukrem i czasem grudki powstały. Zastanawiałam się, czy w tym roku nie rozpuścić ich w małej ilości wody?

  6. Witam. Czy zamiast truskawek w tym przepisie ,można by dać kiwi? Akurat mam 3 kg i przydałoby się je przerobić. Pozdrawiam. Ps. Czy konieczna jest pasteryzacja ? Zawsze nalewałam gorące i stawiałam do góry dnem. Ale nie wiem jak jest, kiedy się da erytrol zamiast cukru.

  7. Zrobiłam dżem z wiśni i erytrytolem. Niestety erytrytol skarmelizował się po ostudzeniu i mam wrażenie że jem dżem z piaskiem. Czy jest jakiś sposób żeby to naprawić?

    • Niestety nie mam pomysłu. Nie wiem, co mogło pójść nie tak – nie robiłam dżemu z wiśni. Może po prostu erytrytol nie rozpuścił się podczas gotowania dżemu? 🙁

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *