Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem (bez cukru)

W środę pokazywałam na insta stories moje tegoroczne przetwarzanie truskawek i postanowiłam podzielić się przepisem na blogu, bo obie wersje (tak, będzie jeszcze jedna bezcukrowa ;)) pozytywnie przeszły testy słodyczy i dostały rekomendację 😀

Przetwory z dodatkiem popularnych mieszanek (fixów) według mnie są bez sensu, bo podobne można kupić w sklepie przez cały rok. Dlatego właśnie od kilku lat moją bazą do dżemów jest czysta pektyna, a słodzę wszystkim innym oprócz cukru 😉 Raz wypróbowałam też dodanie soku jabłkowego i od tej pory większość przepisów go zawiera. Do tych truskawek dorzuciłam ziarenka z wanilii i aromat ładnie wkomponował się w całość. Nawiasem mówiąc, ostatnio oglądałam w sklepie “cukier żelujący ze stewią” (słodkie i mniej kalorii…) i na pierwszym miejscu w składzie znalazłam… Cukier 😉 Glikozydy stewiolowe były na przedostatnim miejscu, tuż za konserwantem. Bardzo zdrowo, bardzo dietetycznie.

Wracając do przepisu – u mnie wersja z ksylitolem, słodka i pyszna esencja lata, w sam raz do kanapek, gofrów i ciast 🙂

Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem (bez cukru)

7 słoiczków

1 kg truskawek (waga po odszypułkowaniu)

15 g pektyny

250 ml soku jabłkowego świeżego

1 laska wanilii

250 g ksylitolu

1 łyżka soku z cytryny

Truskawki umieścić w garnku (jeśli są większe, można przekroić), zalać sokiem jabłkowym i zagotować. Pektynę wymieszać dokładnie z 100 g ksylitolu, wsypać do gotujących się truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka wanilii, gotować przez około 5-10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wsypać resztę ksylitolu i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec wlać sok z cytryny, wymieszać i wyłączyć palnik. Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Dżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolemDżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolemDżem truskawkowy z wanilią słodzony ksylitolem

52 komentarze

  1. Świetny pomysł! 🙂

  2. Mmm… kanapka z takim dżemem musi smakować obłędnie:)

  3. Truskawki i wanilia to jest to! Dżemik niebo 🙂

  4. Ja się właśnie zastanawiam nad jakimś truskawkowym chutneyem np z pieprzem 🙂

  5. Ciekawa receptura 🙂
    Ja z truskawek dżemów nie robię, wolę je zamrozić, a dżemy robię tylko z tych owoców, które nie wymagają żadnych dodatków 😉

  6. Świetny pomysł, podoba mi się, że jest wegański! Za dżemami jednak osobiście nie przepadam, za słodkie dla mnie 😀 Ale truskawki uwielbiam 🙂

  7. Nie za dużo zdjęć, tekst zwięzły i na temat. Na pewno spróbuję tego. Recepturę już zapisałem.

  8. W tym roku jeszcze nie zabrałam się za weki, ale czekają na mnie ogromne ilości pustych słoiczków 😉

  9. Truskawki kocham miloscia bezgraniczna, a od jakiegos czasu do wypiekow uzywam tylko ksylitolu, wiec przepis dla mnie idealny. Nie wpadlam natomiast na dodawanie soku jablkowego, swietny pomysl! Taki przepis zachowuje lato w sloiku na zimowe dni 🙂

  10. fajnie byłoby wyjaśnić co to są pektyna i ksylitol 😛

    • Pektyna to naturalny zagęstnik dodawany do dżemów. Dzięki niej mają taką żelową konsystencję. Najczęściej uzyskiwana z jabłek, występuje naturalnie w owocach 🙂 Ksylitol – cukier brzozowy, zdrowy zamiennik cukru białego.

  11. Uwielbiam przetwory z truskawek. Wanilii jeszcze nie dodawałem. Dzięki za inspirację. Spróbuję 🙂

  12. Truskawki z sokiem jabłkowym Hm… Brzmi pysznie. Takie domowe przetwory są najlepsze. Ja też nie używam żądnych dodatków typu żelfix. Tak jak piszesz, mogę kupić je w sklepie przez cały rok.
    Pozdrawiam 🙂
    http://wharmonii.blogspot.com/

  13. Tam gdzie kot i zdrowe żywienie, tam i ja! Dżem wygląda pysznie, a ja nie mogę cukru. Muszę zmienić nawyki żywieniowe, więc poszukuję inspiracji – zostaję! 🙂

  14. Przepis bardzo mi się przyda, bo właśnie przymierzam się do podobnego dżemu, ale truskawkowo-rabarbarowego. Zamiast cukru użyję ksylitolu, a w przyszłości spróbuję zrobić wersję z daktylami.

  15. Muszę kupić pektynę i spróbować zrobić taki dżemik 🙂

  16. A skąd masz czystą pektynę?

  17. "cukier żelujący ze stewią" to my się pytamy po co ta stewia tam? 😀 Zupełnie bez sensu 😉
    Twoje dżemiki jadłybyśmy z chęcią codziennie na śniadanie 😀

    • Miło mi bardzo, dzięki! 🙂 Może kiedyś się uda jakieś śniadanie zorganizować 😀 Na pewno trafiłyście na ten wynalazek w sklepie, bo chyba od zeszłego roku jest w sprzedaży, cudo! 😀

  18. A jakby tak zrobic bez pektyny? To chyba wyjdzie bardziej jak mus?

    • Tak, nie będzie żelowej konsystencji. Pektyna nie jest niczym złym, otrzymuje się ją z owoców, bo w nich występuje naturalnie.

  19. Droga Pani ksylitol wcale nie jest takim dobrym zamiennikiem naturalnego cukru, nie wprowadzajmy ludzi w błąd!Ksylitol jest syntetycznie (chemicznie) wytwarzanym słodzikiem i chociaż nie jest dla ludzi toksyczny to go nie trawimy!

    • Drogi Panie, ksylitol pozyskiwany jest naturalnie z kory brzozy. Bardzo proszę poczytać o korzyściach związanych z zamianą białego cukru właśnie na cukier brzozowy. Mam na myśli oczywiście oryginalny, fiński, brzozowy.

  20. A czy mozna uzyc erytrytolu zamiast ksylitolu?

  21. Czy pektyny kupię w sklepie stacjonarnym?

  22. mm pyszności! Jadlam ostatnio taki świeży dżem <3

  23. Przepis akurat na czasie 🙂 Właśnie zamierzam zrobić właśnie taki dżem, tylko pektynę muszę zakupić 🙂

  24. A ten sok z jabłek? To musi być sok wyciskany z jabłek? Niestety nie mam wyciskarka ani sokowirówki…..

  25. Zrobiłam ! Wspaniały przepis 🙂 zmniejszyłam trochę ilość ksylitolu bo miałam wyjątkowo słodkie owoce i dałam trochę mnie soku. Rewelacja! Pachnące wanilia truskawki dla mojego małego cukrzyka !

  26. O pyszności. Ostatnio zamierzałam zrobić dżem z truskawek i cieszę się, ze trafiłam na Twoją, zdrowszą wersję 🙂

  27. Wiele bym dała za ten dżem. U nas w NI truskawki niestety drogie i smak nie ten sam …

  28. Uwielbiam takie zestawienia smakowe. Przepis pierwsza klasa!

  29. Wygląda pysznie! Ja w tym roku kombinuję coś z wiśniami, bo mam zatrzęsienie 😀

  30. Nie lubię truskawek, ale zrobię taki z malinami i imbirem 🙂 Od lat zabieram się za drzemy i jak zawsze nic z tego nie wychodziło, bo jak widziałam ile trzeba dać cukru to mi się odechciewało, ale z ksylitolem zrobię 🙂

  31. Wspaniały dżem. Truskawkowy to jeden z moich ulubionych zaraz po morelowym mojej mamy 🙂

  32. […] powoli w górę, bo jest ich coraz mniej, dlatego warto jeszcze skorzystać i spróbować zrobić domowy dżem albo słodki obiad taki, jak ten. Zazwyczaj robię naleśniki “na oko”, ale tym razem […]

Leave a Reply