Dzisiejszy przepis na kokosowe ciasto bezglutenowe z pianką pojawił się w najnowszym magazynie Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, a nawet spodobał się na tyle, że został umieszczony na jego okładce, co mnie miło zaskoczyło i bardzo dziewczynom tworzącym ten projekt dziękuję 🙂
Sezon na najpyszniejsze owoce lata już się rozpoczął, ale zanim zawita klimat truskawkowy, jagodowy i malinowy, chciałabym pokazać kilka przepisów, które nazbierały mi się w tym czasie, kiedy tutaj nie publikowałam. Mam nadzieję, że was zainspiruję bezcukrowymi słodkościami, które się tutaj pojawią i upieczecie coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego i fit 😉
Zapraszam też do polubienia mojej strony na facebooku, która dopiero niedawno powstała 🙂
Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką
Ciasto:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
3 jajka
2 nieduże dojrzałe banany
3 łyżki cukru kokosowego
1/4 łyżeczki ekstaktu ze stewii w pudrze
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Rozgnieść banany widelcem, jajka ubić z solą, ksylitolem i miodem na gładką, puszystą masę. Dodać olej, banany, ekstrakt i nadal miksować. W osobnej misce połączyć mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, stewią i budyniem. Dodać do ciasta, zmiksować. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Pianka:
100 ml mleka proteinowego bananowego
1,5 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki mleka
200 g gęstego jogurtu
1 łyżka cukru kokosowego
1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze
Mleko proteinowe ubić z cukrem kokosowym i stewią, dodać jogurt. Żelatynę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Wlać ubite mleko (kilka łyżek) do rozpuszczonej żelatyny, połączyć z resztą ubitego mleka, miksując na wysokich obrotach przez kilka minut (objętościowo powinien wyjść około 1 litr pianki). Wylać na upieczone i przestudzone ciasto, schłodzić w lodówce.
Bardzo interesujące ciasto. Podoba mi się ta pianka:)
To coś zdecydowanie w moich klimatach 🙂
slinka mi poleciała na jak tylko przeczytałam tytuł. Banany i budyń – musi smakować obłędnie. Przepis zapisany w zakładce bo z pewnością warty wypróbowania.
Natalia
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Mi nigdy te bezglutenowe ciasta nie wychodzą, może tym razem sie uda? 😉
Pianka to nie mój gust żywieniowy, ale skład ciasta bardzo mi się podoba. No i całość wygląda bardzo smakowicie 😉
Smakowicie! 🙂
Żelatyna not for me, ale pomysł ciekawy 🙂
Super kreatywny przepis, podoba mi się! Nie wpadłam na to, żeby wykorzystać mleko proteinowe do ciasta 😀 A jogurt łączymy z ubitym mlekiem przed dodaniem żelatyny? Bo nie ma tego w tekście napisane.
Tak, tak, przed dodaniem żelatyny. Dzięki, że zauważyłaś, muszę poprawić 🙂
Lubię kokosy i banany 🙂 ciasto jest więc idealne dla mnie !
Prezentuje się apetycznie! A do tego genialny skład – coś dla mnie 🙂
Wygląda pysznie, szczególnie z tymi bratkami na górze!
Wygląda mega apetycznie!
Fajne połączenie kokosa i banana. No i zdjęcia bardzo zachęcające do wypróbowania przepisu 🙂
Ta ukrojona kostka wygląda tak perfekcyjnie i wykwintnie 🙂
Zupełnie nie rozumiem mody na tzw. bezgluten, skoro w cieście są tak niezdrowe składniki jak żelatyna, jajka, śmietana, mleko… Zamiast żelatyny proponuję użyć agar, śmietanę polecam ryżową lub sojową, mleko tylko bananowe (bądź inne roślinne), a zamiast jajek siemię lniane. Wtedy będzie i zdrowo i smacznie (i bez szkody dla zwierzaków). Pozdrawiam 🙂
Wygląda smakowicie, super połączenie smaków i ta pianka na górze. Pycha.
Musze przepis podrzucić koleżance, ona piecze bez glutenu:-)
Nie jestem fanka slodkosci, ale to ciasto wyglada na prawde bardzo apetycznie, chetnie bym sprobowala 🙂
Wygląda prze-obłędnie!
O kurczę, na zdjęciach wygląda genialnie! Muszę koniecznie spróbować bo umieram z ciekawości jak to smakuje. Aż się głodna zrobiłam. 😀
Uwielbiam takie pyszne i bezbolesne usuwanie cukru z diety. Czy ja dobrze przeczytalam, co to jest cukier kokosowy? Pozdrawiam cieplutko. Beata
Ciasto prezentuje się obłędnie do tego cudne zdjęcia <3
Nie przepadam za ciastkami, tylko wyjątki mnie ruszają, ale pomysł z bezbolesnym usuwaniem cukru z diety popieram jak najbardziej 🙂
Wygląda tak kusząco i jest przy okazji zdrowe! Szacun za pomysłowośc 🙂
To zdecydowanie propozycja dla mnie, fanki wszystkiego co kokosowe.
Uwielbiam patrzeć na Twoje wypieki, ale czuję, że jeszcze bardziej lubiłabym je jeść 😀
Wygląda mega apetycznie 🙂
Z tymi kwiatkami pysznie i pięknie się prezentuje 🙂
Zapowiada się smakowici! A do tego Twoje piękne zdjęcia. Nic tylko podziwiać i aż szkoda jeść 🙂
Piękna kostka <3
wygląda pięknie, do tego świetne zdjęcia!
Jak pięknie wygląda. Zjadła bym takie ciacho. Mniam
Wygląda przepysznie *_* Zjadłabym takie ciacho 😉
To ciasto wygląda wspaniale!
Czy można użyć tylko dwóch rodzajów mąk? np nie używac mąki jaglanej i dodaj więcej innej?