Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką

Dzisiejszy przepis na kokosowe ciasto bezglutenowe z pianką pojawił się w najnowszym magazynie Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, a nawet spodobał się na tyle, że został umieszczony na jego okładce, co mnie miło zaskoczyło i bardzo dziewczynom tworzącym ten projekt dziękuję 🙂

Sezon na najpyszniejsze owoce lata już się rozpoczął, ale zanim zawita klimat truskawkowy, jagodowy i malinowy, chciałabym pokazać kilka przepisów, które nazbierały mi się w tym czasie, kiedy tutaj nie publikowałam. Mam nadzieję, że was zainspiruję bezcukrowymi słodkościami, które się tutaj pojawią i upieczecie coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego i fit 😉

Zapraszam też do polubienia mojej strony na facebooku, która dopiero niedawno powstała 🙂

Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką

Ciasto:

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki ryżowej

1/4 szklanki mąki jaglanej

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)

3 jajka

2 nieduże dojrzałe banany

3 łyżki cukru kokosowego

1/4 łyżeczki ekstaktu ze stewii w pudrze

2 łyżki miodu

3 łyżki oliwy

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Rozgnieść banany widelcem, jajka ubić z solą, ksylitolem i miodem na gładką, puszystą masę. Dodać olej, banany, ekstrakt i nadal miksować. W osobnej misce połączyć mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, stewią i budyniem. Dodać do ciasta, zmiksować. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.

Pianka:

100 ml mleka proteinowego bananowego

1,5 łyżeczki żelatyny

2-3 łyżki mleka

200 g gęstego jogurtu

1 łyżka cukru kokosowego

1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze

Mleko proteinowe ubić z cukrem kokosowym i stewią, dodać jogurt. Żelatynę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Wlać ubite mleko (kilka łyżek) do rozpuszczonej żelatyny, połączyć z resztą ubitego mleka, miksując na wysokich obrotach przez kilka minut (objętościowo powinien wyjść około 1 litr pianki). Wylać na upieczone i przestudzone ciasto, schłodzić w lodówce.

Kokosowe ciasto bezglutenoweKokosowe ciasto bezglutenoweKokosowe ciasto bezglutenoweKokosowe ciasto bezglutenowe

Podziel się

36 komentarzy

  1. slinka mi poleciała na jak tylko przeczytałam tytuł. Banany i budyń – musi smakować obłędnie. Przepis zapisany w zakładce bo z pewnością warty wypróbowania.
    Natalia

  2. Super kreatywny przepis, podoba mi się! Nie wpadłam na to, żeby wykorzystać mleko proteinowe do ciasta 😀 A jogurt łączymy z ubitym mlekiem przed dodaniem żelatyny? Bo nie ma tego w tekście napisane.

  3. Zupełnie nie rozumiem mody na tzw. bezgluten, skoro w cieście są tak niezdrowe składniki jak żelatyna, jajka, śmietana, mleko… Zamiast żelatyny proponuję użyć agar, śmietanę polecam ryżową lub sojową, mleko tylko bananowe (bądź inne roślinne), a zamiast jajek siemię lniane. Wtedy będzie i zdrowo i smacznie (i bez szkody dla zwierzaków). Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *