Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta 🙂
Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste i lekkie mimo wykorzystania mąki pełnoziarnistej z orkiszu. Często jogurtowe wypieki bywają problematyczne i zamiast idealnego, wyrośniętego ciasta wychodzi zakalec, ale tutaj tego problemu nie zauważyłam (dlatego, że jogurt nie stanowi głównego składnika). Przed pieczeniem podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam łyżkę karobu, co sprawiło, że jest łaciate 😉
Orkiszowe ciasto razowe z truskawkami (bez cukru)
2/3 szklanki ksylitolu
3 jajka
250 g mąki orkiszowej razowej
1 łyżka budyniu z wanilią (proszku)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka karobu
80 ml oliwy/oleju rzepakowego
100 ml jogurtu
wiórki kokosowe do posypania
truskawki
Truskawki umyć i odszypułkować. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać oliwę lub olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian mąkę i jogurt, ciągle miksując. Ciasto podzielić na dwie części – jedną wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a do drugiej dosypać łyżkę karobu i dokładnie wymieszać. Przełożyć drugą część na jasne ciasto (najlepiej tworząc plamki), wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi, nałożyć owoce i posypać jeszcze niewielką ilością wiórków. Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Faktycznie, nie wygląda na zakalcowate 🙂 Z truskawkami musi być super.
Spróbuj kiedyś 😉
Świetny pomysł! 🙂
Ja teraz mam fazę na truskawki, a więc chętnie bym to ciacho pożarła 😀
Piecz, póki truskawki są dostępne 😀
Wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam ciasta z truskawkami 😉
Proste składniki i proste wykonanie, wygląd świetny, zapewne smaki podobne – chyba się skuszę i wypróbuje u siebie 😉
Zachęcam! 🙂
A miałem robić proste drożdżowe bez ugniatania. Zabieram się do tego od miesiąca. I teraz znów się odwlecze, bo trza w końcu spróbować czegoś orkiszowego. Jakieś sugestie, co można ew. zamiast truskawek? Czasami owoce bywają ciężkowymienne smakowo, więc podpytuję na wypadek, gdyby chrustawki uciekły 😉
Z rabarbarem też jest świetne, a niedługo pojawią się pewnie jagody 😉 Poziomki, maliny też polecam 🙂 Truskawki oczywiście niezastąpione 🙂
Dzięki! To stawiam na jagody 🙂 Jeśli nie polegnę przed piekarnikiem – dam znać 🙂
Lubię wypieki z orkiszowej mąki, dam się skusić 🙂
Bardzo się cieszę 😉
Zapisuję przepis i po powrocie z wakacji zrobię to ciacho. Lubię takie przepisy
Koniecznie daj znać, jak wyszło 🙂
Wygląda pysznie! Na pewno wypróbuję Twój przepis. 🙂
Dziękuję 🙂
Muszę spróbować, wygląda na to, że jest przepyszne 🙂
Zachęcam 🙂
Nie jestem jakaś wielką fanką truskawek, wolę czereśnie. 🙂 Ale ciastem bym nie pogardziła. 😉
chyba muszę się znów zaopatrzyć w tonę truskawek 😀
Bardzo lubię wypieki na mące orkiszowej 🙂 a do tego jeszcze truskawki i jestem w niebie 😀
Są truskawki- nie ma cukru, ja to kupuję. Na pewno spróbuję, dzięki 🤗
jak pysznie wygląda 🙂 idealne do zdrowej popołudniowej kawki 😉
Zapisuje sobie przepis! Szukałam ostatnio jakis deser z truskawkami bo teraz ich masa 😀
Idealne dla mnie! Zdecydowanie muszę wypróbować jak smakuje ^_^
Proste, łatwe i zdrowe, a do tego z truskawkami. Czy można chcieć więcej?? 🙂