Gofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocami

W lecie warto chociaż raz przygotować domowe, aromatyczne gofry z owocami sezonowymi. Moja gofrownica co prawda nie należy do mistrzowskich, ale z pomocą odpowiedniego przepisu można dzięki niej uzyskać chrupiące gofry.

Moim ulubionym składnikiem przy ciastach na gofry jest ricotta, która dodaje delikatności i lekko kremowego smaku. Do przepisu użyłam mąki orkiszowej w wersji razowej, dodałam też odrobinę kokosowej. Jagody i truskawki są w lecie niezastąpionym dodatkiem do takich waniliowych, budyniowych gofrów w wersji fit. Zamiast śmietany polecam kremowy twarożek lub gęsty jogurt – wyjdzie bardzo orzeźwiająco, na lato w sam raz 😉

Gofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocami

3 jajka

250 g ricotty

1 budyń waniliowy z prawdziwą wanilią

3 łyżki mąki kokosowej

1 szklanka mleka

szczypta soli

2 łyżki ksylitolu

1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżka oliwy

2 łyżki otrębów owsianych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki: twarożek kremowy, gęsty jogurt, jagody, truskawki

Mąkę orkiszową wymieszać z kokosową, proszkiem do pieczenia, budyniem i otrębami. Jajka ubić ze szczyptą soli i ksylitolem na puszystą masę. Dodać serek ricotta i zmiksować na gładko.

Do masy dodać 2 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Dodawać stopniowo suche składniki i mleko, zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę i nakładać porcje ciasta.

Piec około 7-10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Podawać z twarożkiem i świeżymi owocami.

 Gofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocamiGofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocamiGofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocami

Podziel się

20 komentarzy

  1. Nie dodawała nigdy ricotty do gofrów, może kiedyś wypróbuję 😉 W ogóle to dawno już nie robiłam żadnych gofrów, a kiedyś w wakacje jadłam je niemal codziennie 😀

  2. Dosłownie przed momentem trafiłam na Twoje konto na instagramie. Już tam zachwyciło mnie zdjęcie tych gofrów! 🙂 cieszę się, że trafiłam też na przepis, wypróbuję na pewno! 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *