W lecie warto chociaż raz przygotować domowe, aromatyczne gofry z owocami sezonowymi. Moja gofrownica co prawda nie należy do mistrzowskich, ale z pomocą odpowiedniego przepisu można dzięki niej uzyskać chrupiące gofry.
Moim ulubionym składnikiem przy ciastach na gofry jest ricotta, która dodaje delikatności i lekko kremowego smaku. Do przepisu użyłam mąki orkiszowej w wersji razowej, dodałam też odrobinę kokosowej. Jagody i truskawki są w lecie niezastąpionym dodatkiem do takich waniliowych, budyniowych gofrów w wersji fit. Zamiast śmietany polecam kremowy twarożek lub gęsty jogurt – wyjdzie bardzo orzeźwiająco, na lato w sam raz 😉
Gofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocami
3 jajka
250 g ricotty
1 budyń waniliowy z prawdziwą wanilią
3 łyżki mąki kokosowej
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki ksylitolu
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka oliwy
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki: twarożek kremowy, gęsty jogurt, jagody, truskawki
Mąkę orkiszową wymieszać z kokosową, proszkiem do pieczenia, budyniem i otrębami. Jajka ubić ze szczyptą soli i ksylitolem na puszystą masę. Dodać serek ricotta i zmiksować na gładko.
Do masy dodać 2 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Dodawać stopniowo suche składniki i mleko, zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę i nakładać porcje ciasta.
Piec około 7-10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Podawać z twarożkiem i świeżymi owocami.
Nie dodawała nigdy ricotty do gofrów, może kiedyś wypróbuję 😉 W ogóle to dawno już nie robiłam żadnych gofrów, a kiedyś w wakacje jadłam je niemal codziennie 😀
Świetny przepis! Uwielbiam robić takie zdrowe słodkości 🙂 A ricotty do gofrów jeszcze nie dodawałam
Z budyniem? Biorę! 😀
Jak żałuję, że nie mam gofrownicy 🙁 Chętnie bym wszamała!
Ja również nie mam choć chyba nie jest to duży wydatek!
Najlepiej kupić taką o dużej mocy. To tak z własnego doświadczenia – miałam słabszą i musiałam się z nią pożegnać, szkoda nerwów, ciasta i czasu (czyszczenie przywierającego ciasta :()
Świetny pomysł! 🙂
Kolejny ciekawy pomysł. Gofrów nie robiłam wieki… dzieci dorosły i tak jakoś… przepis kuszący, podrzucę córce 🙂
Pycha, z ricottą jeszcze gofrów nie robiłyśmy 😀
Dosłownie przed momentem trafiłam na Twoje konto na instagramie. Już tam zachwyciło mnie zdjęcie tych gofrów! 🙂 cieszę się, że trafiłam też na przepis, wypróbuję na pewno! 🙂
Zawsze w wakacje pozwalam sobie na gofry. Tym razem wypróbuję twoje, wygladają świetnie i na pewno są zdrowsze od typowych. Pozdrawiam:)
Fajny pomysł z ricottą! Wypróbuję 🙂
Świetnie wyglądają, a przepis na pewno wypróbuję! 😉
Dawno nie robiłam gofrów – będzie więc świetna okazja, by przetestować Twój przepis. 🙂
Ależ cudnie one wyglądają <3 Szkoda, że nie mam gofrownicy. Ale już któryś raz mam ochotę kupić, więc chyba w końcu to zrobię 🙂
Polecam zainwestować w taką o większej mocy, z innymi może być gorzej 🙁
Mmmm <3 zrobię za jakiś czas 🙂
Teraz jestem głodny!! Przepis zapisuje sobie.
Ale mi narobiłaś ochoty na gofry! Dawno nie jadłam, chyba dzisiaj popołudniu sobie zrobię. 🙂
[…] takie owocowe, letnie obiady w sezonie truskawkowym, macie swoje ulubione przepisy? A może wolicie gofry lub naleśniki? […]