Ciasto z mąki kukurydzianej z nektarynką – bez cukru, bez glutenu

Dzisiejsze ciasto z mąki kukurydzianej z nektarynką to trochę inny pomysł na wykorzystanie tych słodkich, soczystych owoców 🙂

A już 1 sierpnia kolejne wydanie magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, w którym kolejny raz będziecie mogli zobaczyć premierowo mój przepis, a także kilka innych artykułów i pomysłów autorstwa cudnych, kreatywnych dziewczyn 🙂 Chciałabym pokazać wam moją wersję ciasta, które ukazało się na blogu powiązanym z magazynem. Bardzo proste do wykonania kukurydziane ciasto z nektarynką, jednocześnie lekkie i pyszne, perfekcyjne rozwiązanie na lato. Zazwyczaj jem nektarynki na surowo, ale z takim chmurkowym ciastem te owoce łączą się idealnie 🙂

Ciasto z mąki kukurydzianej z nektarynką – bez cukru, bez glutenu

3 jajka
80 g mąki kukurydzianej
100 ml jogurtu naturalnego
50g erytrolu
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
2 nektarynki
łyżka mąki kokosowej do obsypania owoców

Owoce umyć i pokroić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, jogurt, mąkę, erytrol i wanilię zmiksować ze sobą. Obie masy połączyć ze sobą łopatką. Owoce wrzucić do miski, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać.

Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce obtoczone w mące. Piec 40-45 minut w 180 stopniach.

inspiracja

Ciasto z mąki kukurydzianej z nektarynkąCiasto z mąki kukurydzianej z nektarynkąCiasto z mąki kukurydzianej z nektarynką

Podziel się

27 komentarzy

  1. Na pierwszy rzut oka mi to wyglądało na rabarbar a nie na nektarynkę. Cóż czas na odpoczynek i to solidny.

    Ciasto wygląda super – jeszcze nigdy nie piekłam niczego z mąki kukurydzianej, postanawiam to zmienić!

Skomentuj