Ciasto z mąki kukurydzianej z nektarynką – bez cukru, bez glutenu

Dzisiejsze ciasto z mąki kukurydzianej z nektarynką to trochę inny pomysł na wykorzystanie tych słodkich, soczystych owoców 🙂

A już 1 sierpnia kolejne wydanie magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, w którym kolejny raz będziecie mogli zobaczyć premierowo mój przepis, a także kilka innych artykułów i pomysłów autorstwa cudnych, kreatywnych dziewczyn 🙂 Chciałabym pokazać wam moją wersję ciasta, które ukazało się na blogu powiązanym z magazynem. Bardzo proste do wykonania kukurydziane ciasto z nektarynką, jednocześnie lekkie i pyszne, perfekcyjne rozwiązanie na lato. Zazwyczaj jem nektarynki na surowo, ale z takim chmurkowym ciastem te owoce łączą się idealnie 🙂

Ciasto z mąki kukurydzianej z nektarynką – bez cukru, bez glutenu

3 jajka
80 g mąki kukurydzianej
100 ml jogurtu naturalnego
50g erytrolu
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
2 nektarynki
łyżka mąki kokosowej do obsypania owoców

Owoce umyć i pokroić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, jogurt, mąkę, erytrol i wanilię zmiksować ze sobą. Obie masy połączyć ze sobą łopatką. Owoce wrzucić do miski, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać.

Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce obtoczone w mące. Piec 40-45 minut w 180 stopniach.

inspiracja

Ciasto z mąki kukurydzianej z nektarynkąCiasto z mąki kukurydzianej z nektarynkąCiasto z mąki kukurydzianej z nektarynką

27 komentarzy

  1. Nam nawet taka nektarynka pieczona bardziej smakuje niż na surowo 😛
    Też się nie możemy doczekać magazynu 😀

  2. Gratuluję sukcesu ♥♥ A ciasto piękne 😉

  3. Pieczona nektarynka nabiera głębszego aromatu 😀 Z miłą chęcią zjadłabym takie ciacho ^^

  4. Widać, że ma cudowną strukturę i smakuje też na pewno świetnie 🙂 Uwielbiam ciasta z dodatkiem nektarynki :))

  5. Ooo, z pewnością jest pyszne! Uwielbiam takie zdrowe ciasta z sezonowymi owockami, mniam!

  6. Z nektarynką? Tak jeszcze ciasta nie piekłam 🙂 Kusisz!

  7. A takie ciacho jest raczej zbite czy puszyste? Nigdy nie piekłam kukurydzianego 🙂

  8. Wow! Niezły pomysł? Podoba mi się Twoja propozycja 🙂

  9. Bardzo lubię takie ciasta z owocami, ale z nektarynką jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować! 🙂

  10. Bardzo ciekawa propozycja na zamianę mąki cukru i innych składników na lżejsza wersje, czasami też zamieniam w ciastach co nie co i nawet bardzo mi takie eksperymenty smakują 😀

  11. Wygląda bardzo smakowicie! Akurat mam mąkę kukurydzianą, więc chętnie wypróbuję 🙂

  12. Smacznie wygląda 🙂 Ale pewnie zrobilabym ze zwykłej mąki (gluten mi nie straszny) oraz z dodatkiem cukru 😉

  13. Nektarynka w cieście to dla mnie nowość. Gratuluję ciasto wygląda bardzo smacznie 🙂

  14. OMG to ciasto jest idealne, dzisiaj zrobię!

  15. bardzo lubię wypieki na mące kukurydzianej 🙂 ciasto prezentuje się wspaniale!

  16. akurat w domu stoi zapomniana mąka kukurydziana 🙂 będzie ciacho! dzięki za przepis 🙂

  17. Wygląda przepysznie! Muszę upiec coś z mąki kukurydzianej

  18. Magazyn już mam na swojej lisiej poczcie! A ciasto- bajka.

  19. Na pierwszy rzut oka mi to wyglądało na rabarbar a nie na nektarynkę. Cóż czas na odpoczynek i to solidny.

    Ciasto wygląda super – jeszcze nigdy nie piekłam niczego z mąki kukurydzianej, postanawiam to zmienić!

  20. ciasto wygląda niezwykle apetycznie, podoba mi się 🙂

  21. Niezwykle kuszące 🙂

  22. Mniam jakie wspaniałe ciasto 🙂

  23. Mmmm zjadłabym z trzy kawałeczki 🙂

  24. Intrygujące, chętnie wypróbuję 🙂

  25. Zrobione! Pyszne ciasto 🙂 Polecam!!

Leave a Reply