Dawno nie było tutaj wpisu z serii „domowa piekarnia”, więc chyba czas to zmienić 😉 Tym razem zapraszam na mieszany chleb razowy na zakwasie.
Zaczynałam od pieczenia razowych, ciężkich chlebów z mąki żytniej, ale stopniowo wprowadzałam też inne rodzaje mąk i z nimi wypieki stawały się często trochę lżejsze. Struktura środka dzięki użyciu mąki orkiszowej jest zupełnie inna i odpowiedziany za to jest gluten. Z kolei jaglana odciąża chleb i przez to ładnie wyrasta, a w smaku wypiek jest nieco lżejszy. Jak zwykle chleb jest z dodatkiem ziaren i nasion, bo takie właśnie najbardziej lubię 🙂
Mieszany chleb razowy na zakwasie
360 g zakwasu żytniego
150 g mąki jaglanej
100 g mąki orkiszowej razowej
200 g mąki żytniej razowej
2 łyżki nasion chia
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka błonnika witalnego
300 g wody
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.
Domowy chleb to mus być coś 🙂
Miałam dwa podejścia do domowego chleba na zakwasie, ale za każdym razem wyszła lipa 😀 Ale bym zjadła taki Twój z wieeelką przyjemnością!
Świetny pomysł! 🙂
Zjadłabym taki z masłem orzechowym teraz :))
Przyjmiemy każde ilości takiego domowego chleba 😀
Lubie domowy chleb 🙂