Mieszany chleb razowy na zakwasie

Dawno nie było tutaj wpisu z serii “domowa piekarnia”, więc chyba czas to zmienić 😉 Tym razem zapraszam na mieszany chleb razowy na zakwasie.

Zaczynałam od pieczenia razowych, ciężkich chlebów z mąki żytniej, ale stopniowo wprowadzałam też inne rodzaje mąk i z nimi wypieki stawały się często trochę lżejsze. Struktura środka dzięki użyciu mąki orkiszowej jest zupełnie inna i odpowiedziany za to jest gluten. Z kolei jaglana odciąża chleb i przez to ładnie wyrasta, a w smaku wypiek jest nieco lżejszy. Jak zwykle chleb jest z dodatkiem ziaren i nasion, bo takie właśnie najbardziej lubię 🙂

Mieszany chleb razowy na zakwasie

360 g zakwasu żytniego

150 g mąki jaglanej

100 g mąki orkiszowej razowej

200 g mąki żytniej razowej

2 łyżki nasion chia

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka błonnika witalnego

300 g wody

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy

Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę.

Mieszany chleb razowy na zakwasieMieszany chleb razowy na zakwasie

6 komentarzy

  1. Domowy chleb to mus być coś 🙂

  2. Miałam dwa podejścia do domowego chleba na zakwasie, ale za każdym razem wyszła lipa 😀 Ale bym zjadła taki Twój z wieeelką przyjemnością!

  3. Świetny pomysł! 🙂

  4. Zjadłabym taki z masłem orzechowym teraz :))

  5. Przyjmiemy każde ilości takiego domowego chleba 😀

Leave a Reply