Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką (bez cukru)

Miałam na blogu zrobić małą przerwę od truskawek, ale uznałam, że ten przepis nie powinien czekać i pokazuję pieczony sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką jeszcze dziś 😉

Efekt końcowy jest bardzo zbliżony do tradycyjnego, pieczonego sernika ze spodem, bezą i kruszonką, ale zrobiłam jak zwykle odświeżoną wersję, używając mąki orkiszowej razowej, a w całym cieście nie zastosowałam ani grama białego cukru. Jestem pewna, że nikt nie zauważyłby różnicy, bo sernik jest bardzo słodki, a truskawki nadały letniego, sezonowego smaku. Myślę, że to taka fit wersja klasycznego wypieku. Spróbujcie koniecznie, póki trwa sezon na truskawki! 🙂

Jeśli lubicie podobne smaki, polecam też przepyszny jagielnik truskawkowy, który zrobiłam zainspirowana przez Olgę 🙂

Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką (bez cukru)

foremka 25 x 30 cm

Ciasto kruche:

210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

4 łyżki erytrolu

1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

80 g masła klarowanego (ghee)

1 łyżka mąki kokosowej

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Podzielić na pół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno jedną częścią ciasta. Drugą owinąć folią i schłodzić najlepiej w zamrażarce).

Warstwa serowa:

500 g sera twarogowego

3 jajka

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

0,5 szklanki ksylitolu/erytrolu

0,5 szklanki mleka

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

świeże truskawki

Twaróg przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ze sobą. Wylać na wylepioną foremkę. Wyłożyć na ser umyte i obrane truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Pianka:

3 białka

4 łyżki erytrolu

Białka ubić na sztywną pianę. Erytrol zmielić w blenderze na puder, dodać do białek i ubijać jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania puszystej, bezowej pianki. Wyłożyć na podpieczony sernik, wygładzić. Mocno schłodzoną drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kruszonką piankę. Piec jeszcze około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.

Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonkąSernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonkąSernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonkąSernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką

Udostępnij

28 komentarzy

  1. Nigdy nic nie kombinowałam z mąką orkiszową razową 😀 Podoba mi się to ciacho i z moją miłością do serników oraz truskawek – wsunęłabym pół blachy <3

  2. Nigdy nie wiem, jak miałabym skomentować posty kulinarne czy właśnie z przepisami. Zdjęcia są piękne, potrawy czy jak w tym przypadku ciasto wyglądają bardzo apetycznie – ale jedyne co moge powiedzieć, jak najbardziej SZCZERZE, to to, że zjadłabym z checią, ale zrobiła z wielkim trudem lub wcale :))

  3. Już widzę, że to przepis na rewelacyjny deser. A to przybranie listkami i owockiem jest naprawdę świetne i sprawia, że całość wydaje się być jeszcze bardziej "świeża".

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *